Kevesebb a kár a megyében

2022.09.18. 07:00

Lesz dió a boltban, idén jobb a helyzet

Potyog a dió a fáról, ez azt jelenti, beérett, megkezdődött a szezonja. Tavaly nagyon rossz évet zártak a termelők, és azok is panaszkodtak, akiknek csak egy-egy diófájuk van, mert a lehullott termés zöme fekete és használhatatlan volt. A fő ludas a dióburok-fúrólégy volt, mely alapos munkát végzett. Idén úgy tűnik, sokat javult a helyzet, lesz dió a boltokban.

Mauthner Ilona

Képünk illusztráció. (Fotó: Shutterstock)

Az országban közel nyolcezer hektáron termelnek diót a statisztikai hivatal által gyűjtött információ szerint. Tolna megyében pedig kétszáznegyven hektáron. Az elmúlt két évben alaposan megkeserítette a termelők életét a dióburok-fúrólégy. Tavaly augusztusban már látszott, hogy elbarnul a gyümölcsöt körülvevő burok, melyben sajnos nem volt termés. Akkor a Nébih szükséghelyzeti engedélyt adott ki országosan néhány permetszerre, amit így a nyár végén lehetett felhasználni.

Az idén úgy tűnik sokat javult a helyzet. Az egyik jelentős megyei ültetvénnyel az alsónyéki Sánta István és családja rendelkezik, huszonegy hektáruk van, és ehhez több mint tizenöt hektárnyi dióst bérelnek.

– Mi biogazdálkodók vagyunk –mondta Sánta István – így tavaly is csak az engedélyezett, rezes készítményeket használtuk. Úgy tűnik, sokat javult a helyzet. Talán a tavaszi fagy segített be a  fúrólegyek pusztulásában, talán a szorgos hangyák, atkák, melyek szintén elpusztítják ezt a kórokozót, a lényeg, hogy nincs kárunk. A héten megkezdjük a dió szedését.

Idén úgy tűnik, sokat javult a helyzet, lesz dió a boltokban. Képünk illusztráció. (Fotó: Makovics K.)

A nagyobb dióültetvények a megyében elsősorban árutermelésre létesültek. Ezek termését csak akkor lehet megfelelő haszonnal értékesíteni, exportálni, ha az előírt minőségi elvárásoknak megfelelnek. Ez többek között csak akkor lehetséges, ha a diófát károsító kórokozók ellen szakszerűen tudnak védekezni. Ehhez pedig nélkülözhetetlen a betegségek felismerése, mondta dr. Vörös Géza agrárszakmérnök.

Öt éve került hazánkba a károkozó rovar. Amerikából érkezett hajón Olaszország felől, szállítmányokkal, tette hozzá dr. Vörös Géza. Évente egy nemzedéke van, de a rajzása hosszú ideig eltart. Nehéz védekezni ellene, mert a diófák nagyok, kézi vagy motoros háti permetezővel csak a fák alját éri el az ember. A dió kedvelt sütemény-alapanyagnak számít, különösen az őszi, téli időszakban. Jelenleg kilójáért a piacokon ötezer forint körüli árat kérnek.

A dió árának alakulása a Tolna megyei piacokon

2017 októberében

2500 Ft/kg

2018 októberében

3000 Ft/kg

2019 októberében

3600 Ft/kg

2020-ban

4000 Ft/kg

2021-ben

4500 Ft/kg

2022-ben

5000 Ft/kg

Forrás: TN gyűjtés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!