Vállalkozások

2022.11.06. 07:00

A rezsiszabályokat még kissé bizonytalanul látjuk át

Tolna megyei üzletekben érdeklődtünk, átlátják-e mostanra a megemelkedett villany- gáz, közös költség számlák fizetési struktúráját, hiszen úgy értesültünk, hogy többeknek novemberben még az sem tisztázott, hogy mikor lesz szükséges bekapcsoltatniuk a távfűtést, vagy hogy jól kalkulálták-e az érkező villanyszámlák összegeit.

Brunner Mónika

Garázsokban, műhelyekben már hozzá vannak szokva a téli hideghez (képünk illusztráció)

Fotó: Seersa Abaza

Az augusztus elseje óta tartó rezsivel kapcsolatos helyzet számos Tolna megyei vállalkozásnál (mikrovállalkozásnál) nem teljesen tisztázott, sőt, több ponton bizonytalan. Sáfrány Mária paksi rövidáru és kézimunka üzletében kalocsai, sióagárdi, sárközi hímzéseket, horgolófonalat, kötőfonalat értékesít. Egy régi típusú magántulajdonban lévő házban kialakított üzletsor egyik helyiségének bérlője. 

– A villany tekintetében speciális helyzetben vagyok, a szomszédos üzlettel közös a villanyóránk, és megállapodtunk, hogy ki mennyit fizet. A gáz tekintetében a főbérlő még egyeztetéseket végez a szolgáltatóval, hogy megillet-e minket esetleg a lakossági tarifaár, mivel a társasházi szerződés erre lehetőséget ad. Év végére muszáj lesz belelátnunk a pontos rezsiösszegekbe, mert ha jönnek a mínuszok, fűteni kell.

Több mint harminc éve vagyok vállalkozó, az életem, a pénzem van ebben a kis boltban. Sokan vagyunk így Pakson, gondolom az egész országban. Ha nem éri meg, hogy fenntartsam az üzletem, akkor bezárok – mondta. Hozzátette: a jövő évben már nem szeretne a rezsivel kapcsolatos dolgokkal foglalatoskodni. 

Boruzs Gábor egy dombóvári akkumulátorüzlet boltvezetője. Lapunknak elmondta, hogy nekik van fűtésük, áramuk, és tudnak spórolni. Hangsúlyozta, a gépkocsitulajdonosoknak mindig szükségük lesz akkumulátorra, hogy működjön az autójuk. 

– Béreljük az üzlethelyiséget, a villanyszámlát már átírták a nevünkre, azt közületként fizetjük, a fűtéssel kapcsolatos számlákért pedig a főbérlő körülbelül ugyanannyit kér, mint a múlt évben. Aggódni nem aggódunk, hogy esetleg drasztikusan megemelkedett rezsiszámláink lesznek, valamint nem érezzük veszélyben a működésünket. Változatlan a nyitvatartásunk is – tette hozzá. 

Szekszárdon több üzletben beszéltek arról, hogy a villanyszámlák összegeit nem tartják olyan vészesnek. A fűtéssel kapcsolatban elmondták, hogy nem kapcsoltatták be a távhőt, mert még jó idő van, napsütéses, kellemes időjárás. Elképzelhető, hogy többen csak decemberben igénylik majd a távhőszolgáltatást.

Vannak üzletek, ahová már múlt hónapban bevitték a hősugárzókat, egyéb fűtést adó termékeket, és elégedettek a hőmérséklettel. Többen érzik úgy, hogy szerencsések, mert őket nem érintette olyan súlyosan a helyzet. Mint ismert, a kormány a rezsivel kapcsolatos rendelkezését negyedévente vizsgálja felül. Az első felülvizsgálat tervezett időpontja az idei év december harmincadika.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!