Atomexpo

2022.11.22. 09:30

Szijjártó: semmifajta szankció nem korlátozhatja az energiaellátásunkat

Hazánk energiastratégiájának egyik alapelve, hogy az energiamix összeállítása kizárólagos nemzeti hatáskör – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az Atomexpón, az oroszországi Szocsiban.

TN

Szijjártó Péter találkozott Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával is Szocsiban (Fotó: B. M.)

Hétfőn 57 ország képviselőinek részvételével megnyílt a XII. Atomexpo Nemzetközi Fórum, az atomenergetikai ipar első számú globális seregszemléje és üzleti fóruma Szocsiban, amely lehetőséget teremt az eszmecserére az iparági vezetők, a politikai döntéshozók és a vállalatvezetők számára. Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma közleménye szerint Szijjártó Péter tárcavezető az Atomexpo plenáris panel-beszélgetésén a magyar energiastratégia négy alapelvét ismertette.

Ezek közül az első, hogy az energiamix összeállítása kizárólagos nemzeti hatáskör, amit semmifajta szankció nem korlátozhat, ezért sem támogatta a kormány például az európai uniós olajembargót és a gázárplafont. A második, hogy lehetővé kell tenni azokat a beruházásokat, amelyek szükségesek az energiabiztonság garantálásához, márpedig ezen a téren saját források hiányában főleg a nukleáris kapacitások bővítése a megoldás, így ennek akadályozása támadást jelent a nemzeti szuverenitás ellen – mutatott rá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: B. M.)

Fontos célnak nevezte az energetikai diverzifikációt, hozzátéve, hogy ennek definícióját illetően azonban vita van, mivel hazánk ez alatt azt érti, hogy minél több forrás álljon rendelkezésre, nem pedig bizonyos források kizárását. Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy az atomerőművek jelentik a legmegbízhatóbb, legolcsóbb és legkörnyezetbarátabb energiatermelési módot, amit jól mutat, hogy a paksi bővítés révén évente 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátása lesz megelőzhető.

Felszólalásában arról számolt be, hogy Magyarország a rezsicsökkentés miatt egyedülálló helyzetben van Európában. A kormány az emberek terheinek mérséklése érdekében 2013 óta jelentős állami forrásokat fordított az addigi magas rezsiárak letörésére, így a mostani áremelkedés óriási többletkiadásokat jelent a költségvetés számára. „Ez az extrém globális áremelkedés súlyosan ellentétes a nemzeti érdekeinkkel” – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

A XII. Atomexpo Nemzetközi Fórumon a Társadalmi Ellenőrző és Információs és Településfejlesztési Társulást (TEIT) dr. Filvig Géza elnök és Szabó Péter, Paks város polgármestere képviseli az idei évben az Atomexpón Szocsiban, de a nukleáris ipar legrangosabb eseményén Jákli Gergely, a Paks II. elnök-vezérigazgatója is részt vesz.

Szabó Péter, Paks polgármestere (jobbról), Jákli Gergely, a Paks II. vezérigazgatója és dr. Filvig Géza, Kalocsa polgármestere (Fotó: TEIT)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!