Kéthetente ellenőrizzük

2022.12.19. 11:30

A pincében hónapokig eláll az akciós alma

Már tavaly megtapasztaltuk, hogy januárban, februárban ötszáz forint felett volt az alma kilója. Ugyan már december van, de még mindig lehet akciósan vásárolni almát főleg a piacon, ami 300 forint körüli árat jelent.

Mauthner Ilona

Még mindig lehet akciósan vásárolni almát főleg a piacon, ami 300 forint körüli árat jelent. Képünk illusztráció

Fotó: Mártonfai Dénes

Az emberben felmerül a kérdés, érdemes-e nagyobb tételben vásárolni belőle, gondolva a téli hónapokra? Akinek van kamrája, pincéje, melynek hőmérséklete tíz fok alatt van, az mindenképpen éljen a lehetőséggel, mondta Németh István bonyhádi kertész.

A gyümölcsök közül tárolás szempontjából az almának és a körtének van a legnagyobb jelentősége hazánkban. Akárcsak a többi gyümölcs vagy zöldség esetében a tárolásra való felkészítés már a termesztés során elkezdődik. A szüret megfelelő időpontja alapvetően befolyásolja az alma minőségét és a tárolási veszteségeket. A túlzott mértékben öntözött vagy egyoldalúan nagy mennyiségű nitrogénnel ellátott gyümölcsök laza szöveteik miatt rövidebb ideig tárolhatók, hamar romlásnak indulnak. Az ilyen gyümölcsöket, illetve a szüretkor és tárolásra készítés során sérült, megnyomódott terméseket válogassuk külön, és fogyasszuk el minél hamarabb. A tárolhatóság időtartama az almánál elsősorban fajtafüggő is.

Az alma eltartására a hűvös, de fagymentes, jól szellőztethető helyiségek alkalmasak. Fotós: Mártonfai Dénes

Több hónapos tárolása főként az őszi és a téli fajtáknak lehetséges. A Jonagold a tároló típusától függően 4-10 hónapig, a Golden Delicious akár áprilisig, az Idared termése pedig nyár elejéig is eltartható.

Az alma eltartására a hűvös, de fagymentes, jól szellőztethető helyiségek alkalmasak. Az a legkedvezőbb, ha a tároló hőmérséklete 7 foknál nem magasabb, és télen sem megy fagypont alá. A hőmérsékletet elsősorban szellőztetéssel szabályozzuk. Hideg téli napokon a szellőztetést a déli órákban, melegebb őszi napokon pedig éjjel végezzük el. A tárolónak nem csak a hőmérséklete, hanem páratartalma is meghatározó tulajdonság. A legkedvezőbb a 90 százalékos relatív páratartalom, így a termések fonnyadását megakadályozza.

Az alacsony páratartalmat edényekben kihelyezett víz elpárologtatásával vagy a padló permetezésével emelhetjük. Az alma termését ne helyezzük más termény, például birsalma, hagyma közelébe, mert az idegen szagok a gyümölcsöt könnyen átjárják.

A betárolt termések épségét két hetente ajánlott ellenőrizni. Nem csak a romlott, foltos, hanem kisebb mértékben megpuhult gyümölcsöket is szedjük ki, mert ezek rövid időn belül az egészségeseket is megbetegíthetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!