Kedvezőtlen időjárás

2022.12.18. 07:00

Egy év alatt harminc százalékkal drágult az étkezési búza

Úgy tűnik, nem akarnak csökkeni a terményárak. A búza, kukorica tonnánkénti ára még mindig igen magas, ez főleg az állattartókat érinti érzékenyen.

Mauthner Ilona

Illusztráció: Shutterstock

Az árakat az év elején az időjárás befolyásolta. Aszályos volt a tavasz, márciusban is csak ígérgette az esőt a meteorológia. Januárban 5, februárban 14 milliméternyi csapadékot mértek Szekszárd környékén, van, ahol még ennyit sem, és ez is több részletben hullott. Voltak szántóföldek a megyében, ahol az őszi vetések siralmas állapotba kerültek, a búza fejlődése nem volt éppen ideálisnak mondható. 

A kedvezőtlen start ellenére jó lett a termés, őszi árpából az idén 18 520 hektáron takarították be a terményt megyénkben a gazdák. Az átlagtermés hektáronként 6,7 tonnára jött ki, ami messze magasabb az országos átlagnál, ami 4,5 tonna. Őszi búzából 48 ezer hektáron gazdálkodtak Tolnában, az átlagtermés itt is 6,7 tonna lett hektáronként, míg az országos átlag 3,6 tonna. 

A búza ára év közben folyamatosan emelkedett.  Hazánkban az egy évvel korábbihoz képest 31 százalékkal magasabb, átlagosan tonnánként 129,9 ezer forint áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával december első hetében, a tőzsdei adatok szerint.

A takarmánybúzát a tavalyi év azonos időszakához képest 18 százalékkal magasabb, 120,1 ezer forintos tonnánkénti áron, míg a takarmánykukoricát 32 százalékkal többért, tonnánként 117 ezer forintért adták december első hetében.

A takarmánykukorica sem sokkal olcsóbb, december elején tonnánként 117 ezer forintért vették a kereskedők, ami 32 százalékkal több, mint a tavaly ilyenkori átlagár. A Budapesti Értéktőzsdén a takarmánykukorica 2023. márciusi jegyzése 133 ezer forint.

A megyei agrárgazdálkodók többsége úgy véli, aki tárolni tudja, az még várjon az értékesítéssel. 

Krieser János, a Paks környéki Pusztabír Kft. vezetője – egyben a megyei gabonaválasztmány tagja – is hasonlóan vélekedett. – Sajnos az infláció a gazdálkodókat jobban érinti, mint az átlagembert, mondta. A gázolaj, a műtrágya, a gépek javítása mind megdrágult. Egyelőre úgy néz ki, hogy jobban megéri terményben tartani a pénzt, mint készpénzben. Így a termelők többsége csak annyi terményt ad el, amennyi pénzre éppen szüksége van, tette hozzá a szakember. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!