Agrár

2022.12.29. 16:20

Nehéz éven van túl a megye mezőgazdasága

Rendkívül nehéz volt az idei év a mezőgazdaság szempontjából is, mondta dr. Vörös Géza, szekszárdi agrármérnök.

Mauthner Ilona

A műtrágya ára is az egekben, ha egyáltalán kapható (Fotó: MW)

A problémák már 2021 őszén elkezdődtek, amikor beköszöntött a száraz időszak. Ez megnehezítette már az őszi vetési munkálatokat is, ám az igazi problémák később kezdődtek, amikor a rendkívül száraz téli hónapok után csak tavasz végén, nyár elején érkezett meg a csapadék a földekre. Az ezt követő forró és aszályos időszak kiszívta a talajból a maradék nedvességet is. Ez megmutatkozott a terméshozamokon.

És ha ez nem lett volna elég, komoly aggodalom lehetett számos termelőnek, hogy lesz-e elegendő műtrágya, és ha igen, milyen áron. Az energiaárak elszállásának hatására számos európai műtrágyagyártó döntött úgy, hogy visszafogja a termelését, vagy teljesen le is állítja azt. 

Noha magyar termelők idén tavasszal még kevésbé szembesültek az elszálló árak következményeivel, lévén sokan még az előző évben megvásárolták előre a következő szezonhoz felhasználni tervezett műtrágyákat, ám ez az opció most már nem áll rendelkezésre. Akik arra számítottak, hogy csökkenni fog a műtrágyák ára, azoknak csalódniuk kellett, az árak ugyanis továbbra is egyre emelkednek.

A Központi Statisztikai Hivatal novemberi tájékoztatása szerint a mezőgazdasági termelői árak szintje 49 százalékkal, a termelés ráfordításainak árszintje 45,5 százalékkal volt magasabb mint egy évvel ezelőtt. A mezőgazdasági termelés során közvetlenül használt anyagok körében a műtrágyaárak több mint háromszorosára nőttek. A növényvédő szerek és a vetőmagok ára pedig megközelítőleg 19 százalékkal lett drágább.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!