Paks

2023.01.21. 09:30

Újra névleges teljesítményen üzemel az atomerőmű 3. blokkja

Ismét névleges teljesítményen üzemel a paksi atomerőmű 3. blokkja péntek hajnaltól.

TN-információ

A blokk teljesítménye csütörtökön a generátorvédelem áramváltójának hibája miatt csökkent ötven százalékra – tájékoztatott Kovács Antal kommunikációs igazgató. A berendezést kicserélték, és még csütörtökön megkezdték a terhelést – tette hozzá. Az Országos Atomenergia Hivatal szerint a blokk biztonsága nem volt veszélyben.

A Paksi Atomerőmű vezérlőterme (Fotó: TN-archív)

Bár az atomenergia nagyon hatékony módja az energiatermelésnek, több árnyoldala is van – ismerteti a tanulmány. A termelt radioaktív hulladék kezelése rendkívül bonyolult és költséges, valamint a biztonsági protokoll betartása gyakori karbantartási folyamatokat idéz elő, amelyek hosszú leállásokat eredményeznek.

A témában Hárfás Zsolt mérnök, atomenergetikai szakértő a közelmúltban elmondta: a paksi atomerőmű által termelt villamos energia egységköltsége már tartalmazza az üzemelés során keletkező radioaktív hulladékok és kiégett üzemanyag-kazetták biztonságos kezelésének, tárolásának költségét, valamint a leszereléshez szükséges fedezetet is. Emlékeztetett arra is, hogy az új paksi blokkok megtérülési számításai is tartalmazták a hulladékkezelés és a majdani leszerelés költségeit, a paksi beruházás bőven megtérül, és ezt az Európai Bizottság is így látja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!