Szabadtéri tüzek

2023.02.25. 13:09

A prevenció mellett elengedhetetlen az egyéni felelősség

Dr. Balázs Gábor, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója is előadást tartott a Közös Agrárpolitikáról és a gazdálkodókat érintő tudnivalókról szóló szekszárdi szakmai fórumon.

TEOL

Lángol a száraz aljnövényzet. Képünk illusztráció (Fotó: MW/Lang R.)

Mint azt korábban megírtuk, február 24-én tartotta a megújult Közös Agrárpolitikáról és a gazdálkodókat érintő, azzal kapcsolatos tudnivalókról szóló közös szakmai fórumát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrárminisztérium Szekszárdon, a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar épületében. A NAK vármegyei szervezetének elnöke, Vendégh Edit több előadót invitált meg a péntek délutáni konferenciára. A rendezvény megnyitóján dr. habil Zádori Iván, a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar dékánhelyettese, valamint Horváth István országgyűlési képviselő köszöntötte a hallgatóságot.

Dr. Balázs Gábor dandártábornok, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója (Fotó: TVKI)

Dr. Balázs Gábor tűzoltó dandártábornok, a Tolna Vármegyei katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója az „Erdő-mező, a szabadtéri tüzek Tolna vármegyében” című prezentációjában hívta fel a konferencia vendégeinek figyelmét arra, hogy adott esetben egy kerti munka részeként végzett zöldhulladék-égetés is könnyen kiterjedt szabadtéri tűzhöz vezethet a tavaszias, száraz időjárás esetén. Tolna vármegye területén a 2022-ben keletkezett szabadtéri tüzek száma 6 százalékkal emelkedett a korábbi évhez képest – tájékoztatott a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az elmúlt évek statisztikáit figyelembe véve – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna Vármegyei Szervezetével együttműködve – Földünk és az épített lakókörnyezetünk védelme érdekében járásokra bontva vizsgálta a kritikus kockázati helyszíneket, továbbá külön tervet készített azok ellenőrzésével kapcsolatban a 2023-as évre. A szakmai felkészülés, preventív jellegű intézkedések és a lakosság rendszeres tájékoztatása mellett elengedhetetlen az egyéni felelősségünk az egyes szabadtéri tűzesetek vonatkozásában.

A szakmai fórum hátralévő részében az új támogatási rendszerrel kapcsolatos tudnivalókat dr. Juhász Anikó, az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár ismertette, míg a megújult Közös Agrárpolitika és annak gazdálkodókra gyakorolt hatásairól Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke beszélt a konferencia résztvevőinek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!