Ingatlanbazár

2023.02.23. 11:59

Megéri garázsba fektetni Tolnában is

Akinek volt elegendő befektetésre szánt pénze, az már vett lakást. Akinek van pénze, de nem elég, garázsban is gondolkodhat. Jól kiadható, könnyen eladható ingatlantípus, és a garázsbérbeadás hozamszintje már rég meghaladta a lakásokét.

A garázsok hazánkban mindig is népszerűek, jól kiadhatónak számítottak. Ahogy itthon nőtt az autószám, úgy nőtt folyamatosan a garázsok iránti kereslet is. Emellett a garázsok több, mint harmadát ma már nem autó tárolására, hanem raktározásra használják a tulajdonosok.

Felment a garázsok ára. Képünk illusztráció (Fotó: MW/Csapó B.)

Remek befektetés
Melyik hoz többet a konyhára: a lakás vagy a garázs? Könnyű kiszámolni, ha a mai bérleti díjakat összevetjük. A garázsok hazánkban mindig is népszerűek, jól kiadhatóak voltak. Ahogy nőtt az autószám itthon, úgy nőtt folyamatosan a garázsok iránti kereslet is. Emellett a garázsok több, mint harmadát ma már nem autó tárolására, hanem raktározásra használják a tulajdonosok.

Jelenleg egy szekszárdi garázs nagyjából 20–30 ezer forintért adható ki. Egy átlagos, ugyancsak vármegyeszékhelyi lakás pedig már 100 ezer forinttól bérelhető. Ebből is látszik, a garázsbérbeadás hozamszintje jóval magasabb a lakásénál. E magas hozamszintnek köszönhető, hogy országszerte kedvelt befektetés a garázsvásárlás.

A befolyó bérleti díjak mellett a garázs folyamatos értéknövekedésével is érdemes számolni. Ha ezt nem nézzük, akkor általában 16–22 év alatt megtérül, szinte nulla karbantartásigény mellett. Amíg a telek fűnyírást, a lakás fűtés- és elektromos hálózat korszerűsítése és karbantartása folyamatos figyelmet igényel, addig a garázsnál maximum pár évenkénti tisztasági festéssel megússzuk.

Hazai garázspiac
Mészáros Máté, a VING Dél-Magyarország régiójának vezetője kérdésünkre elmondta, hogy az egyes vármegyeszékhelyek garázsai még a fővárost is lehagyták az áremelkedésben. A dunántúli árak átlagosan 6–9 millió forint környékén mozognak. Nagy a szórás az árakban, ami a településen belüli lokáció függvénye.

– Ezen ingatlantípusnál is kiemelten fontos a garázs elhelyezkedése. A legkeresettebb városrészekben általában nincs elegendő garázs, az itteni garázsok rövid időn belül elkelnek. A bérlők leginkább az otthonukhoz minél közelebb keresnek garázst, akár autótárolás, akár raktározás a céljuk.

Ilyen a jó állapotú garázs
Belvárosi, parkolózónában lévő modern épület udvari garázssorán helyezkedik el, elektromosan nyitható kapuval ellátott, saját villanyórás, tágas, esetleg galériás. De az sem nagy baj, ha nem felel meg valamennyi felsorolt kritériumnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!