A klímaváltozással is számolni kell

2023.03.16. 11:30

Kezdődik a szőlőtelepítés, a fehér fajták a kelendőbbek

Napokon belül megkezdődik a szőlőtelepítés a vármegye két borvidékén. A termelők immár évek óta igyekeznek kihasználni az uniós pályázat adta lehetőséget. Újabb, modernebb fajtákra cserélik a régi szőlőtőkéket, számolva a klímaváltozással és a piaci igényekkel. Egyre több a fehér fajta a borvidéken, és sokan foglalkoznak bioműveléssel is.

Mauthner Ilona

A szőlőtelepítés nehéz fizikai munka, és szakértelmet is igényel (Fotó: M. K.)

Az idei tavasz csapadékosabb volt a tavalyinál, így nagy bizalommal kezdik meg a szőlőtelepítési munkát a gazdák. Sokszor hallani, hogy a bor sorsa már eldől akkor, amikor a termelő elülteti az oltványokat. A fajták megválasztásának egyre nagyobb a jelentősége, hiszen a klímaváltozással is számolni kell. Egy klímakonferencián hangzott el, hogy harminc-negyven év múlva hazánk éghajlata a mai közép-olaszországi területeknek lesz megfelelő, vagyis az eddiginél is több napsütésre, melegebb és szárazabb nyarakra, tavaszra és őszre kell felkészülnünk. A szőlőkben pedig csökkenek a savak.

Módos Ernő, szekszárdi borász, az Alisca Borrend Nagymestere elmondta, az elmúlt években szinte folyamatosan telepítettek szőlőt, mert az elöregedett ültetvényt pótolni kellett. Természetesen éltek a támogatás adta lehetőséggel, ami jelentős összeget jelent hektáronként. Ugyanakkor annak a gazdának, aki ebbe a nagy és nehéz munkába belekezd, számtalan szabályhoz kell igazodnia. Először is a borvidékiekhez, amelyek azokat a fajtákat sorolják fel, amelyekre jár a támogatás, illetve a tő, -sortávolságok betartását, a támberendezés előírásait is figyelembe kell venni. 

A szekszárdi borvidéken elsőbbséget élveznek a nagy minőségű vörös fajták, így a kékfrankos, a merlot és a cabernet, de egyre divatosabb a syraz is. A kadarkáról sem szabad elfeledkezni, hiszen ez a fajta jellemző a borvidékre és a pécsi kutatóintézetnek ma már kiváló klónjai vannak kadarkából, tette hozzá Módos Ernő. Nagyon fontos az is, hogy még a telepítés előtti évben, a szőlő kivágásával egyidőben érdemes felvenni a kapcsolatot egy oltványtermelő céggel, amely a szükséges mennyiséget és fajtát leszállítja.

Nagyon fontos az oltványnál az alany megválasztása is, azaz megtalálni, melyik passzol legjobban az adott szőlőterülethez attól függően, hogy például fagyzugos, lejtős vagy meleg oldalról van szó. A telepítésnél a legnagyobb költséget a támrendszer, a huzalok, az oszlopok jelentik, és nem könnyű a megfelelő brigádot sem megtalálni, amely a munkát szakszerűen elvégzi.

Mészáros Péter szekszárdi borásznak is nagy gyakorlata van a szőlőtelepítésben, hiszen évek óta „cseréli” a régi tőkéket. Ő is megerősítette, hogy a fehér szőlőkre egyre nagyobb az igény. Ők az idén a jövő hét közepén kezdik el a telepítést chardonnay és cabernet sauvignon fajtákkal. Náluk az úgynevezett rezisztens fajták is szerepet kapnak, ezekre jellemző, hogy keveset kell csak permetezni, így környezet- és költségkímélők. A pécsi szőlészeti kutatóintézet régóta kísérletezik ezekkel a fajtákkal. Az ilyen oltványok valamivel, mintegy húsz százalékkal drágábbak a többinél. Mészáros Péter elmondta, minden évben igyekeznek minél korábban kezdeni a telepítést, mert ilyenkor még több csapadékra lehet számítani, mint mondjuk májusban.

Kevesebb, de jó borokat adnak

Az újratelepítési támogatást azért adják, hogy az öreg ültetvényeket le tudják cserélni a gazdák. Mikor számít öregnek egy szőlőtőke? Kaliforniában a minimum 50 éves tőkéket tartják öregnek, míg az ausztrál borvidéken a 35 év felettieket definiálják így. Bordeaux-ban azt mondják, csak abból a szőlőből lehet magasabb minőségű bor, ha az legalább 25 éves tőkékről származik. Az öreg tőkéken a kor előrehaladtával csökken a szőlő növekedési ereje, a levelek és a fürtök is kisebbek lesznek. Mindeközben a gyökerek már olyan mélyen vannak, hogy nem érzik meg annyira a szárazságot vagy éppen a nyári 40 fokos meleget. Az is igaz, hogy az öreg tőkékről kisebb mennyiség szüretelhető. A bogyók is kisebbek, a héj-hús arány miatt a borok színben gazdagabbak, ízben pedig koncentráltabbak. Valóban megteremtheti a tőke kora a magasabb minőségű bor alapját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!