Árverés

2023.03.28. 14:00

Májustól változnak a földértékesítés szabályai

Idén is folytatódik az állami földek értékesítése. Májustól azonban változnak a földértékesítés szabályai, illetve változik az öröklésre vonatkozó szabályozás is.

Mauthner Ilona

Most a 10 hektárt meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdálkodókhoz.

Forrás: MW

Nagyon sok Tolna vármegyei gazdálkodó élt a lehetőséggel az állami földvásárlások révén az elmúlt két évben. Idén is folytatódik majd az állami földekre való licitálás lehetősége, de tudni kell, hogy májustól változnak a földértékesítés szabályai.

Jelenleg még egyeztetés alatt van egy kormányrendelet, ami a földértékesítéshez kapcsolódó eljárási szabályok változtatását tartalmazza. Ha a szabályozás valóban hatályba lép, akkor pár hét múlva már az első árverésekre sor is kerülhet. Az Agrárminisztérium adatai szerint 60 ezer hektárnyi földforgalmat tudnak ebben az évben generálni, ami 10 hektár alatti és feletti földeket, erdőterületeket és honvédelmi területeket is magába foglal.

Nagy a nyitottság a földértékesítések iránt a gazdáknál. Májustól azonban változnak a földértékesítés szabályai. Törvény írja elő, hogy az eladási ár az előző évihez képest legfeljebb 10 százalékkal emelkedhet. A 2013. évi földforgalmi törvényt múlt év végén módosították, majd utána az erdőnek nem minősülő földeknél a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) már jogosult vizsgálni a szerződés szerinti vételárat is. Újdonságnak számít az, hogy a föld eladási ára 10 százaléknál nagyobb mértékben nem haladhatja meg az előző évben helyben kialakult szokásos és átlagos forgalmi értéket. A szabályozás oka: nagyon sok föld volt túlárazva, és rossz volt a szabályozás, egyszerűbb, kézzel foghatóbb megközelítés kellett.

Ugyanakkor az említett 10 százalékos toleranciasáv nem jelent objektív korlátot, lehetnek nagyobb eltérések még így is, de igazolni kell, hogy az adott terület értékesebb, mint egy „sima” terület. Értéknövelő tényező lehet például a jobb minőség, az öntözhetőség állapota, az elhelyezkedés, a méret stb. Ha tehát ezeket az eladó alá tudja támasztani és igazolni is tudja, akkor eladhatja drágábban a földjét. 

Az örökösöknek célszerű megegyezni

A földterületek öröklésére különleges szabályok vonatkoznak. Más a helyzet, ha valakire végrendeletben hagynak földet, és más, ha a törvényes öröklési rend szerint jut hozzá. 

Ha az örökösök nem tudnak megegyezni, az ingatlanban fennálló tulajdoni hányadot az örököstársak a törvényes öröklés szabályai szerint öröklik meg azzal, hogy azt öt éven belül egyben értékesíteniük kell, az egyikük tulajdonába kell adniuk, az állam javára ingyenesen fel kell ajánlaniuk vagy az ingatlanon fennálló osztatlan közös tulajdont meg kell szüntetniük, például kisajátítás útján. Amennyiben az örököstársak egyiket sem teszik meg, akkor a határidő lejártával a tulajdoni hányad kényszerértékesítésére kerül sor. Mindez csak a 2022. december 31-ét követően elhunyt örökhagyó tulajdonában álló termőföldek törvényes öröklésére vonatkozik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!