Sokan feladják majd a küzdelmet

2023.04.18. 12:47

Bajban vannak a méhészek, nincs hely az új termésnek

Megkezdődött a repceméz gyűjtése.

Mauthner Ilona

Szabó László méhész (Illusztráció)

Fotó: Mártonfai Dénes

A tolnai méhészek közül többen kitelepültek egy-egy nagyobb virágzó repcetábla mellé. Az időjárás nem mindig kedvez a rovarok munkájának, de nem is ez a legnagyobb gondjuk a méhészeknek.

Hónapok óta nem vásárolnak termelőktől mézet a magyar kiszerelő üzemek, ezért a hazai méhészek nagyon nehezen tudják értékesíteni terméküket. Ennek ellensúlyozására egyre többen próbálnak közvetlenül, például termelői piacokon árusítani, de egyrészt erre a méhészek nagy része nem volt felkészülve, másrészt a kereslet is csökkent a gazdasági nehézségek miatt. Tele vannak a méhészek raktárai, nincs hely az új termésnek. A szekszárdi piacon is legalább öt méhész értékesíti a portékáját.

Ráadásul jelentősen nőttek a méhészek költségei. Az üzemanyag, az energia, a munkaerő drágulása mellett például a tároláshoz használt hordók ára is megugrott, a mézesüveg-kupakok ára pedig megháromszorozódott. Az emelkedő költségeket viszont nem tudják érvényesíteni a mézárban egy olyan időszakban, amikor sokan spórolni kényszerülnek.

Nagyernyei Attila, a megyei méhész egyesület elnöke elmondta, a tolnai méhészek kétségbe vannak esve, mert a legtöbbüknek nincs kellő tartaléka. A szakember szerint az idei esztendő nehéz lesz a magyar méhészek számára. Olyannyira, hogy számítani lehet arra, sokan feladják majd a küzdelmet, bár talán reményt ad az a friss hír, miszerint a magyar kormány Lengyelországhoz hasonlóan, átmeneti jelleggel megtiltja az Ukrajnából származó vagy onnan érkező gabonák mellett a méz behozatalát is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!