Agrárium

2023.04.13. 07:00

Már gyűjtik a repcemézet a szorgos kis méhecskék

Virágzik a repce, pontosabban vannak táblák, melyek teljes virágzásban vannak, és olyanok is, melyek még csak bimbós állapotúak. Ez attól függ, hogy a termelő mikor vetett.

Mauthner Ilona

A méhek már gyűjtik a repcemézet (Fotó: MW/Cseh Gábor)

Az állomány állapota vegyes, a vármegye nyugati felében, Dombóvár, Tamási körzetében nagyon erős, dús a repce, míg Szekszárd körzetében silányabb. A méhészek is készülődnek a repceméz gyűjtésére.

Tavaly a nagy aszály miatt rendkívül gyengére sikerült a repcetermés, idén valamivel jobb a helyzet, de azt nem lehet állítani, hogy mindenhol ideális, mondta dr. Gabi Géza szekszárdi agrárszakmérnök. A héten a vármegye több körzetében is felmérték munkatársaival az ősszel elvetett növények fejlettségét. A tapasztalataik vegyesek. Tamási és Dombóvár környékén, ahol a leginkább csapadékos volt az időjárás, szép, fejlett, dús az állomány, még Nagydorog térségében is szebb képet mutat, mint Szekszárd környékén. Itt csupán térdig ér és a szárakon a virágból is kevesebb van, mondta a szakember. 

Gyönyörű a táj, virágzik a repce, a sárga virágok csalogatják a méheket, a vármegyei méhészek közül többen már kitelepültek egy-egy repcetábla közelébe (MW-illusztráció)

A repce a hűvösebb, nedves, párás időt szereti, nem véletlen, hogy Zala vármegyében többen termesztik, mint Tolnában. Kényes növény, sok figyelmet, hozzáértést igényel a termesztése.

Nem véletlen tehát, hogy évről évre egyre kevesebben foglalkoznak repcetermesztéssel a Tolnai gazdálkodók közül, mert az elmúlt három évben sok csalódást okozott. Az időjárás nem kedvezett neki, az aszályt nehezen tűri, sokan a gazdák közül a napraforgóra tértek át, ha olajos magvat szerettek volna termelni a területükön.

Ennek nem örülnek a méhészek, hiszen ha repcemézet szeretnének gyűjteni, akkor gyakran utaztatniuk kell a méheiket, ami plusz költséget és több időt igényel.

Nagyernyei Attila, a megyei méhész egyesület vezetője elmondta, a méhészek fele amiatt panaszkodik, hogy gyengék a méhcsaládok. Ennek leginkább a nagyon változékony időjárás az oka. Húsvét előtti hideg napokon annyi mézet fogyasztottak el a kaptárakban a méhek, mint télen 2-3 hét alatt. Jelenleg az árvacsalán, a virágzó fűzfák, a gyermekláncfű ad munkát a szorgos kis rovaroknak, már ha a szeles, hideg idő engedi. A virágzó gyümölcsfáktól a legtöbb méhész félti a méheit, mert a szükségszerű permetezések sem használnak nekik.

Nagyernyei Attila elmondta, vannak olyan repcetáblák, például a Szekszárdtól délre fekvő virágzó területek, ahová már kitelepültek a méhészek és a gyűjtést is megkezdték a méhek.

Ami pedig az akácfákat illeti – a következő mézgyűjtési szezon az akácot érinti majd május elejétől – sajnos egyre több területen látszik a fagy nyoma, például az Alföldön. A fagy sávokban okozott kárt, és ez látszik a gyümölcsfákon is. A megyei méhész egyesület vezetője elmondta, látott olyan cseresznyefás ültetvényt a vármegyében, ahol a fák egyik oldala teljesen lebarnult, a másik felén viszont szép fehérek voltak a virágok. Ez is azt bizonyítja, az idei év is rendkívülire sikerült, és nem lehet rutinból gazdálkodni.

A kép illusztráció (Fotó: MW/Laczkó I.)

A repceméz kristályos lesz, az akácméz folyós marad

A rendszeres mézfogyasztók bizonyíthatóan kevesebbet járnak patikába. A repceméz például kiválóan alkalmas gyomorsavtúltengés, reflux kezelésére, gyulladáscsökkentő, immunerősítő. Vérszegénység esetén a repceméz hatása szintén felbecsülhetetlen, hiszen magas vastartalma miatt elősegíti a fokozott vérképzést. Sokan idegenkednek tőle, mert hamar kristályosodik.

A méhek által gyűjtött virágpor is nagyon kedvező hatású, rendszeres fogyasztásával növelhető a stressztűrő képesség. Húsz aminosavat és nélkülözhetetlen ásványi anyagokat – vas, réz, kén, nátrium, kálium, kalcium, magnézium – tartalmaz. Csontritkulás ellen is jó a méz: a kutatások szerint napi egy teáskanál segíti a kalcium felszívódását. Az egy főre jutó mézfogyasztás hazánkban meglehetősen alacsony, alig fél kiló évente, míg az uniós országokban ez két és fél kiló körül van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!