Üdítőkből bőröndök

2023.05.24. 20:00

A nyitás híve a Samsonite új igazgatója

A Samsonite szekszárdi gyárának nyolcvankét munkavállalója vett részt a közelmúltban egy országos kiterjedésű sporteseményen. Köztük volt a nemrég kinevezett igazgató is, aki elmondta: a nyitás jegyében egészéves programsorozattal szeretnének bemutatkozni a nagyközönségnek.

Szeri Árpád

Pataki Zoltán. „Számomra mindenki egyformán fontos a vállalatnál”

Fotó: Makovics Kornél

Negyedszázadon át dolgozott egy világmárkát jelentő, üdítőitalt előállító cégnél, ahol pályafutását operátorként és karbantartóként kezdte. Végigjárta a ranglétrát, és 2016-ban eljutott a legfelső fokra is. Ugyanis ekkor, ebben az évben lett az említett cég dunaharaszti gyárának igazgatója. A laikus úgy gondolná, hogy nincs az a vezető, aki egy ilyen helyszínt és lehetőséget bármi másra felcserélne. Pataki Zoltán azonban mégis ezt tette: ez év április elsejétől a Samsonite szekszárdi gyárának igazgatói tisztét látja el.

– A huszonöt év generációnyi időnek számít – gondolkodott el Pataki Zoltán. – Úgy éreztem, hogy ha most nem váltok, akkor már a munkámat tekintve nem igazán fogok megismerni új dolgokat. Korábbi munkahelyemen a kovid elég sok kaput lezárt előttünk. Ezzel együtt a multiknál az igazgatói pozícióban úgy hét évente változás történik. Tehát éppen a kellő időben keresett meg a Samsonite, és én ezt jó lehetőségként értékeltem.

Üdítőital gyártás és bőrönd készítés. Első látásra úgy tűnik, hogy közös szálak nem kötik össze a két területet. Pataki Zoltán azonban arra hívta fel figyelmet, hogy mindkét helyszínen érték – végső soron pénz – előállítása valósul meg. Ebből munkabért adnak a kollégáknak, magyar és külföldi beszállítókat tudnak kifizetni, és nem utolsó sorban adót fizetnek – nem is keveset –, ezzel is támogatva hazánk gazdaságát.

Ez máris meghatározó, közös szál. Akárcsak az a vezetési stílus és filozófia, ami nemcsak lehetővé teszi, de egyenesen ösztönzi ezt a profit termelő tevékenységet. Személy szerint az emberközpontú vezetés híve és művelője. Ami ebben az esetben azt jelenti, hogy egy vezető ne kizárólag az íróasztalnál ülve irányítson: hanem amikor csak teheti, menjen gyártó részlegbe, nézze meg, hogy a munkatársak miként dolgoznak a szalagnál, a gépeknél, milyen is egy éjszakai műszak és így tovább.

Ha a felsorolt tényezők fontosságát megérti egy vezető, és ennek megfelelően tevékenykedik, akkor kialakulhat egy olyan, kedvező munkahelyi légkör, melynek önmagában profit termelő hatása lesz.

– Hiszek abban – és ez már látszik is az eredmények alapján –, hogy képesek vagyunk és leszünk a korábbiakhoz képest még több értéket előállítani – jegyezte meg.

Bár korábban sokszor elhajtott Szekszárd mellett, amikor éppen Harkányba vagy Pécsre autózott, nem volt lehetősége a vármegye székhelyére betérni, most viszont bepótolja ezt a hiátust. Még ismerkedik a várossal és lakóival, az első benyomásai kedvezők. Feltűnt az a viszonylagos nyugalom, ami egy főváros közeli helyszínen már nem igazán érhető tetten.

Azt is nyugtázta, hogy a Samsonite a város határában található. Ezen az adottságon szándékában áll változtatni, természetesen nem földrajzi értelemben, hiszen úgy nem lehetséges, ám mégis jól érzékelhető módon.

– Egy óriási igennel felelhetek arra a kérdésre, hogy szándékunkban áll-e közelebb kerülni a városhoz – jelentette ki. – Lelkesen vállaljuk azt, hogy az eddigieknél is jobban nyissunk a szekszárdi, Tolna vármegyei közönség felé. Ez a nyitás nem egyfajta one man show, azaz egyszemélyes műsor: hanem olyan tudatos szándék és cselekvés, amit minden munkatársam támogat.

Számomra mindenki egyformán fontos a vállalatnál, és együtt fog igazán ez a nyitás, változás megtörténni. Erőteljesebb megjelenésünkkel azt is kifejezzük, hogy a termelő tevékenység mellett nem idegen tőlünk a társadalmi felelősségvállalás sem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!