Földértékesítés

2023.06.23. 11:26

Jó befektetés a termőföld, tovább nőtt az ára

A múlt évhez képest ismét emelkedett a termőföld ára, átlagosan 3,2 százalékkal. Tolna vármegye az első három legdrágább vármegyéhez tartozik az országban, nálunk egy hektár szántóért átlagosan 2,5 millió forintot fizetett a vásárló. Úgy tűnik, a föld jó befektetésnek számít, bár egyre kevesebbet kínálnak belőle eladásra.

Mauthner Ilona

Tavaly 19 százalékkal kevesebb földértékesítés történt az országban, mint az előző évben. Az árak emelkedése viszont továbbra is töretlen, így a tavalyi 3,2 százalékos árnövekedés alapján elmondható, hogy egy hektár, 2010-ben vásárolt termőföld 2022-re összességében már átlagosan 3,2-szeresére növelte árát. Az idén júniusban induló állami földárverések, illetve az erőteljes inflációs környezet tovább élénkítheti a termőföldforgalmat, ami még magasabb szintekre hajthatja az árakat a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) egyelőre nem teljes körű legfrissebb adatai alapján. 

A vármegyében lévő termőföldek ára országos szinten az élmezőnyben van. Fotó: Makovics K.

Az előbbi adatokból az vonható le, hogy csak kényszerből adja el bárki is termőföldjét, és egyre kevesebben élnek ezzel a lehetőséggel. A föld ára pedig egy hektárra vetítve lassan eléri azt a szintet, ami még megfizethető. 

A legdrágább vármegye tavaly Győr-Moson-Sopron volt 2,51 millió forintos hektárár­ral. Ezen kívül Tolna, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom és Fejér lépte át a 2,4 milliós szintet. Továbbra is Nógrád a legolcsóbb vármegye, egyedül itt nem éri el az 1,5 millió forintot az átlagos hektárár. Művelési áganként vizsgálva az árak alakulását, 2022-ben legnagyobb mértékben az erdő- és szántóterületek drágultak, mindkettő 7,3 százalékkal. 

A kert-gyümölcsös kategória 1,7 százalékos áremelkedését a szőlők és gyepterületek minimális, 0,1-0,2 százalékos árnövekedése követte. Ez utóbbinak az az oka, hogy a szőlő és gyümölcsös olyan magas árat ért el, hogy azt már nehéz tovább növelni. A Szekszárdi borvidéken például van arra példa, hogy egy hektár szőlőültetvényt 7,3 millió forintért adtak el. 

A termőföldpiac tavaly látványosan szűkült. A megelőző évi 50,6 ezerről, azzal időarányosan, 2022-ben 40,8 ezerre, mintegy 19 százalékkal csökkent az adásvételek száma. A tranzakciószám csak Zalában nőtt. A másik végletet Baranya és Fejér vármegye adja, ahol több mint 30 százalékkal csökkent az adásvételek száma. 

Míg 2016-ban még hét vármegyében is meghaladta a forgalom a tízezer hektárt, azóta egyetlen vármegye sem volt ekkora eladási volumen közelében. A legnagyobb területet, mintegy 4,5 ezer hektárt tavaly Bács-Kiskun vármegyében értékesítették. A másik véglet Baranya és Komárom-Esztergom vármegye 4-500 hektárral. Az eladott termőföldterület két vármegyében, Tolnában és Zalában nőtt az elmúlt évben 9, illetve 34 százalékkal. Csongrád-Csanád és Fejér vármegyében viszont közelítette a 40 százalékot a visszaesés mértéke. 

Tíz év alatt háromszoros lett az ára

A termőföld évtizedes múltra visszatekintve stabilan növeli árát. Ahogy a 2008-ban indult gazdasági világválság idején, úgy a koronavírus-járvány miatt megváltozott környezetben is ellenállónak bizonyult. Egy hektár, 2010-ben vásárolt termőföld átlagosan 3,2-szeresére növelte árát 2022-re. A föld töretlen áremelkedésének főbb okai a növénytermesztés magas jövedelmezősége, az ágazathoz kapcsolódó támogatások nagysága és a legalább ötéves haszonbérbe adásból származó jövedelem adómentessége. A piacra ugyancsak hatása lesz a magyar állam által idén júniusban induló, mintegy 22 ezer hektárt érintő árveréseknek, emellett az inflációs környezet is élénkítheti a forgalmat és tovább hajthatja az árakat. A termőföldpiacra ugyancsak hat az idei évtől új szabályok szerint működő uniós támogatási ciklus. Közép- és hosszabb távon pedig a generációváltás miatti földforgalom erősödése várható. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!