Fejlesztés

2023.07.12. 17:54

Az ipari park fejlesztésével új cégeket is idecsábítana Szekszárd

Több mint hatvanszázalékos készültségű már a Szekszárdi Ipari Park most zajló, két ütemű fejlesztése, amelyre csaknem 2,8 milliárd forintnyi támogatást nyert el a város. A projekt célja, hogy a területen működő vállalkozások számára korszerű infrastruktúrát biztosítson, valamint vonzóvá tegye a területet a Szekszárdra érkező új vállalkozások számára.

Gazsó Rita

A Szekszárdi Ipari Park fejlesztésére beadott pályázatával csaknem 2,793 milliárd forintos vissza nem térítendő európai uniós forrást nyert el a város a Területi és Településfejlesztési Operatív Programból. A kivitelezés első üteme már lezárult, befejezték a régi épületek renoválását, de a második, az új csarnokok kivitelezése még javában zajlik – hangzott el a szerda délutáni sajtótájékoztatón, ahol a projekt állásáról tájékozódhattak a város vezetői és az érdeklődők.

Fotó: Mártonfai Dénes

„Azt mondják, hogy az önkormányzat általában nem jó gazda, ma azért vagyunk itt, mert szeretnénk rácáfolni erre – hangsúlyozta a megnyitón Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere. – Ezen a területen pár éve még katonai épületek sokasága állt, lepusztult környezetben, ma pedig a város pezsgő és gazdaságilag fejlődő területét találjuk itt, ahol 27 vállalkozás közel ötszáz főt foglalkoztat" – emlékeztetett az alpolgármester, akitől megtudtuk azt is, hogy a beruházás jelenleg összességében mintegy 66 százalékos készültségi szinten áll, így semmi sem veszélyezteti a szeptember 30-i befejezési határidőt. Gyurkovics János köszönetét fejezte Horváth István országgyűlési képviselő felé, aki a projekt elindításához hiányzó mintegy 700 millió forintnyi összeget kormánytámogatásból korábban megszerezte.

Horváth István országgyűlési képviselő az előző gondolathoz kapcsolódva úgy fogalmazott, ha adódik lehetősége arra, hogy forrásokat tudjon Szekszárd térségébe hozni, akkor kötelessége azt megvalósítani. Szerinte a szekszárdi gazdaság képességét jelzi, hogy a projektben a pályázat beadói, az építmények tervezői, kivitelezői és jórészt a majdani bérlői is valamennyien helyi vállalkozások.

Czank Géza, az egyik kivitelező, a szekszárdi Sz+C Stúdió Kft. ügyvezetője a már befejezett, illetve a folyamatban lévő feladataikról beszélt. Papp Dávid, a két új csarnokot kivitelező bátaszéki Bátépker Kft. építészmérnöke az általuk elvégzett munkát mutatta be. A résztvevőket a tájékoztató végén a C jelű csarnokból indulva sétára invitálták az Ipari Parkban, ahol megtekinthettek több szépen felújított épületet, illetve átmentek és benézhettek a legnagyobb, az A jelű új csarnokba is.

Épületfelújítás, energetikai korszerűsítés és közműkialakítás is történik

Az eseményen elhangzott, hogy a régebbi, összességeben több mint hatezer négyzetméternyi területű raktárépületek felújítása, energetikai korszerűsítése lezajlott. A közműhálózat fejlesztése és kapacitásbővítése mellett a korábbi laktanyaépületek helyén három új, termelőtevékenységre alkalmas csarnok is épül (ezek egyikében zajlott a sajtótájékoztató), valamint az Ipari Park infrastruktúráját, közműhálózatát érintő fejlesztések is lassanként megvalósulnak.

Az elektromos hálózat bővítésével, két új trafóállomással nagyobb kapacitás válik elérhetővé a vállalkozások számára, illetve a területen áthúzódó 20 kiloVoltos légvezeték pár földkábeles kiváltásával több mint két hektár válik tehermentessé. A teljes belső úthálózat mentén kiépül a térvilágítás, melyhez egy 13 kamerából álló vagyonvédelmi rendszer is kapcsolódik. A balesetmentes közlekedés érdekében az Ipari Parkban új járdaszakasz is épül. A projekt célja, hogy a területen működő vállalkozásoknak korszerű infrastruktúrát biztosítson beruházásaik és jövőbeli fejlesztéseik megvalósításához, egyúttal vonzóvá tegye a területet a városba érkező új cégek számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!