Szőlőszedés

2023.08.20. 07:00

Az Irsaival kezdődik a borvidéki szüret

Hivatalosan augusztus elsején kezdődött meg a szüret a vármegye mindkét borvidékén. A szőlőtermelők azonban augusztus 20-a környékére időzítették az első, a korai fajták szedését. A nagy szüret azonban várhatóan szeptember végén kezdődik majd, amikor a borvidékre leginkább jellemző fajtákat kezdik szedni.

Mauthner Ilona

Hivatalosan megkezdődött a szüret

Forrás: MW

A jövő hét elején megkezdődik a szüret a Szekszárdi és- a Tolnai borvidéken. A korai fajták közül az Irsai Olivért és a Csabagyöngyét szedik a termelők.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa minden évben hivatalosan kihirdeti, melyik nappal kezdődhet el a szüret az ország borvidékein. Idén ez a dátum augusztus 1-re esett, tájékoztatta lapunkat a Szekszárdi Hegyközségi munkatársai. Az eddigi évek gyakorlata azt mutatja, hogy a borászok közül senki nem élt vissza azzal a dátummal, amit hivatalosan megadnak, vagyis nem szedik le előbb az adott fajta szőlőt, mint ahogy az éretté válik.

A szüret kezdetén, úgy tíz évvel ezelőtt ebben az időszakban sorra szervezték a brigádokat, akik szorgos kezeikkel szedték a szőlőt. Ma már ez nem jellemző, egyrészt kiöregedett az a korosztály, akik eljártak még szüretelni, másrészt kombájnnal gyorsabb, egyszerűbb a munka. 

A Szekszárdi borvidéken 9-10 szőlőkombájn és több, kisebb vontatott kombájn van. A gazdák egymásnak besegítve szervezik meg a szüretet. A szőlő minősége jó, mennyisége valamivel kevesebb a vártnál, ez a lisztharmat és peronoszpóra járványoknak köszönhető.

A szekszárdi Mészáros pincészetnél augusztus 22-én, kedden kezdik el a szüretet Irsai Olivérrel, mondta Mészáros Péter fiatal borász. Szinte folyamatosan mérték a szőlő cukor- és savtartalmát,  a szőlő szép, egészséges, a cukorfoka is megfelelő. Nem érdemes tovább várni vele, mert a savaiból  is veszítene. Náluk is a gépi szüret van betervezve, saját kombájnjukkal a munka gyorsabb, jobban tervezhető, de egy-egy területen, a prémium kategóriásnak szánt borokat kézzel szedetik majd le. 

Módos Ernő szekszárdi borász, az Alisca Borrend Nagymestere elmondta, náluk is augusztus 20-a után kezdik el a szüreti munkát. Ők úgy vásárolják az Irsait. Mint mondta, a szőlőárak nem sokat változtak a múlt évhez képest, noha sokkal többe került a termelőknek a növényvédelem. Ennek oka, hogy a bort sem lehet drágábban eladni mint tavaly, és sajnos sok pincészetben van bőven felesleg, főleg a vörös fajtákból.

Idén az Irsai Olivér kilójáért valamivel többet fizetnek, mint tavaly, de ez nem kompenzálja a kiadásaikat a szőlőtermelőknek.  Az ideális emelés legalább 20 százalék lenne, de a borászatoknak ezt megadni most nincs lehetőségük. Egyébként a fehér borok iránt nagyobb a kereslet a piacon, így ezekből a fajtákból - olasz rizling, rizlingszilváni - vásárolnak idén többet. 

Az idén új elemmel bővül a négy éve megkezdett szüreti ellenőrzési program. A hatóságok az idei szüret idején a szőlőültetvények és a szőlőt feldolgozó borászati üzemek megszokott ellenőrzésén kívül külön ellenőrzik az alacsony alkoholtartalmú borok előállítóit. Az összehangolt ellenőrzések legfontosabb célja a szőlőtermesztők érdekeinek védelme.

Korábban több bejelentés érkezett a Hegyközségek Nemzeti Tanácsához és az Agrárminisztériumhoz arról, hogy a szüretelt szőlő tényleges és a felvásárlónak az átadáskor feljegyzett cukortartalma között eltérés lehet, illetve a felvásárlási okiratokon, bizonylatokon sem az átvételkor mért mustfokot, hanem annál kisebb értéket rögzítettek. Ez hátrányosan érinti az ágazat jogszabálykövető szereplőit, hiszen ez a gyakorlat a borkészítéskor is visszaélésekre adhat alkalmat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!