Mezőgazdaság

2023.08.21. 11:30

Légi permetezés: a drónoké a jövő

A pilóta nélküli légijárművek alkalmazása a mezőgazdaságban egészen újkeletű, mindössze néhány évvel ezelőttre tehető a kezdete. Használatuk robbanásszerűen terjedt el annak ellenére, hogy még nem voltak meg hozzá az alkalmazást szabályozó előírások, és alapvető tapasztalatokkal sem rendelkeztek az üzemeltetők. Pár napja azonban megjelent az első pilóta nélküli légijárműről – permetező drónról – kijuttatható növényvédő szer engedélye.

Mauthner Ilona

Mindig nagy sikert arat, ha drónt mutatnak be egy-egy szakmai rendezvényen, jobbról a második Jordán László (Beküldött kép)

Ez év augusztus 11-én kelt az a határozat, amelyben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növényvédelmi és Borászati Igazgatósága engedélyezte a Mospilan 20 SG készítmény drónról történő kijuttatását, tájékoztatta lapunkat Jordán László növényorvos, szakértő, a Légtér.hu szakértője.

– Az engedély nem teljes körű, csak cseresznye, meggy és dió kultúrákra érvényes, és a Combi-protec nevezetű csalogató anyaggal történő együttes alkalmazásra érvényes, tájékoztatta lapunkat a szakember. Ezzel együtt is történelmi jelentőségű, mert most veheti kezdetét a legális drónos növényvédelmi tevékenység. A mezőgazdaságban a drónokat alapvetően kétféle feladatra lehet használni: felvételezésre vagy valamilyen anyag kijuttatására. A felvételezésnek több formája használatos, attól függően, hogy milyen kamerával szerelik fel a gépet. Termésbecslést, vadkárt, aszálykárt, zöldtömeget és egy sor más dolgot lehet mérni velük. A talaj állapotát is lehet kamerákon keresztül figyelni: az eróziós károktól a tápanyagellátottságig rengeteg adat rögzítésére van lehetőség. 

– De mindez csak akkor értékes, ha a gazdálkodás során ezeket az adatokat feldolgozzák és figyelembe veszik, építenek rá. A másik lehetőség valamely anyag kijuttatása, a gyakorlatban ez növényvédő szereket és termésnövelő anyagokat jelent. Ez utóbbiak közül gyakorlatilag bármit ki lehet juttatni drónról, aminek szakmai megalapozottsága van, viszont a növényvédő szerek közül csak azokat, amely erre kifejezetten engedélyezik. Jelen esetben a Mospilan 20 SG készítmény az első – és eddig az egyetlen – ilyen növényvédő szer.

– Ahhoz, hogy valaki ilyen drónnal való tevékenységet végezzen, komoly képzések sorát kell elvégezni, ezt követően pedig a pilóta nélküli légijármű vezetői igazolványra jogosító tanfolyamot. Ezek a képzések légiközlekedési ismertekről szólnak, a sikeres vizsga birtokában lehet jelentkezni a szakmai, növényvédelmi drónpilóta képzésre. Ide még további bemeneti feltételeket is kell igazolni, ilyen például a növényvédelmi „zöld könyv”. 

– A növényvédelmi drónpilóta képzés már gyakorlati oktatást is magába foglal, és ez az utolsó képzés, amelynek sikeres elvégzését követően lehet jelentkezni a Nébih drónpilóta nyilvántartásába. Az ebben a nyilvántartásban szereplő drónpilóták végezhetnek drónról légi növényvédelmi tevékenységet. Részletesebb információk a Légtér.hu honlapon találhatók.

A drónt üzembentartójával együtt regisztrálni kell a légügyi hatóságnál. A növényvédő szer kijuttatáshoz műveleti engedéllyel kell rendelkezni, illetve engedéllyel vagy bejelentéssel a növényvédelmi hatóság – a vármegyei kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztálya – felé. Ez utóbbi feladatot azonban már a növényvédelmi szakirányító végzi, akinek a felügyelete szintén jogszabályi előírás. Látható, hogy nem egyszerű megfelelni minden előírásnak, mondta Jordán László. 

– Mielőtt valaki azt gondolná, hogy a drónos növényvédő szer kijuttatás drámai változást hoz, gyorsan le kell csillapítanom a kedélyeket. A sok hirdetéssel és híreszteléssel szemben ugyanis a permetező drónok munkaminősége nem éri el a földi permetezőgépektől megkövetelt szintet. Ez nem azt jelenti, hogy akkor növényvédelmi munkára nem is alkalmasak, hanem azt, hogy meg kell találni azt a helyzetet, amikor használatuk indokolt és hasznos.

Ilyen helyzetek lehetnek eső után, felázott talajú táblák illetve meredek lejtők kezelése, vagy az olyan magasra nőtt növényállomány, mint az idei évben a napraforgók, ahol már a legmagasabb földi – hidas – permetező gépek is jelentős kártétellel tudnának csak elmenni. De kifejezetten jól használhatók az erdészetekben, vagy a most engedélyezett technológiában, ahol kifejezetten a lombkorona felső részét szükséges kezelni.

 A szőlőben is jó szolgálatot tenne

A drónos növényvédelem az Európai Unióban is gyerekcipőben jár, Magyarország pedig úttörő szerepet vállalt, nálunk jelent meg az első, a növényvédelmi drónok munkáját lehetővé tevő jogszabály, és most az első olyan növényvédő szer engedély, amely nem ideiglenes, hanem állandó. És egyre több a felkészült, nagy tapasztalattal rendelkező szakember. A fejlődés megállíthatatlan, és minden bizonnyal a permetező drónok is egyre jobbak, egyre „okosabbak” lesznek, van jövője ennek a területnek.

A szekszárdi borvidéken is fejlesztés alatt áll a drónnal való szőlőpermetezés, mely a traktorral nehezen megközelítő helyeken tenne nagy szolgálatot. Az általunk megkérdezett borászok elmondták, engedélyt még nem kaptak, fejlesztés alatt áll a technológia. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!