Megkezdődött a szüret

2023.08.31. 14:00

Már körvonalazódik a szőlő felvásárlási ára, a fehérek a kapósabbak

Minden érintett – legyen az termelő vagy felvásárló – tudni szeretné, milyen lesz idén a borszőlő ára. Konkrétumot azonban nem mond senki, egymásra várnak a termelők, borászok. Azt mondják, a szőlő ára fajtánként változhat, de abból indulnak ki, a tavalyi ár lesz a meghatározó.

Mauthner Ilona

Megkezdődött a szüret, jelenleg a korai fajtákat szedik.

Fotó: Makovics Kornél

A vármegye két borvidékén megkezdődött a szüret, jelenleg a korai fajtákat szedik. Amíg tavaly a történelmi aszály csökkentette a szőlőtermés mennyiségét hazánkban, idén elsősorban a jelentős csapadék okozott gondot. Már az is látszik, milyen irányt vehet a szőlő felvásárlási ára.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) egyelőre nem készítette el az előrejelzését a szőlő várható, idei évi felvásárlási áráról. Azonban a gyümölcs termesztésének idén sem kedvezett az időjárás, ami indokolná a magasabb árszintet. Az árszabás az előző években sem alakult kedvezően a termelők oldaláról nézve.

Sajnos összességében elmondható, hogy több éve változatlanul alacsony a szőlő nettó felvásárlási ára. Termelékenysége nem jövedelmező a gazdálkodóknak, hiszen a befektetett tőke és munka nem térül meg számukra. A szüret előtt állva, előzetes adatok alapján jelenleg az látszik, hogy a szőlő felvásárlási ára kilónként nettó 94-112 forint közé tehető majd. A magasabb árak a különlegesebb fajtákra értendőek, mint a rajnai rizling, cserszegi fűszeres, zöldveltelini, Irsai Olivér, olaszrizling. 

Megkérdeztünk néhány szekszárdi borászt, szőlőtermelőt, nekik mi a tapasztalatuk az árakkal kapcsolatban. Vesztergombi Csaba szekszárdi borász elmondta, ők az idén nem vásárolnak mástól szőlőt, a sajátjukat dolgozzák fel. Úgy hallották, a fehér fajtákra van nagyobb kereslet, a szőlő árak még csak most alakulnak. Várhatóan ezt befolyásolja majd az is, hogy mennyi lesz belőle, hiszen a peronoszpóra, lisztharmat sok gondot okozott az idén.

Aki szőlőt vásárolna az másként látja a helyzetet. – Az Irsai Olivér kilójáért 300 forintot kért a termelő, a szőlő szép, egészséges volt, így vásároltam belőle – mondta Pintér Géza szekszárdi borász. Hasonlóan magas árat mondott több termelő is, amikor az olaszrizling után érdeklődött, 250 forintos ár alá nem lehetett „lenyomni", tette hozzá. A legtöbb egészséges szőlőt már le is kötötték a felvásárlók.

Aki hegyközségi tag, az látja a napi értesítésekből, hogy milyen sokan kínálják eladásra a szőlőjüket, főleg a vörös fajtákat. Úgy tűnik, erre idén kisebb lesz a kereslet. 

– Ennek az az oka, hogy a vörös borok kevésbé fogynak, a borászok tartályaiban még sok van belőlük, így csak kevés kékfrankost, merlot-t, oportót vásárolnak idén, mondta Módos Ernő szekszárdi borász, az Alisca Borrend Nagymestere. Nagy csapás ez a szőlőtermelőknek, hiszen az idei permetezések jóval többe kerültek a gazdáknak, mint tavaly, egyrészt a megemelkedett költségek, másrészt a sok betegség kivédése miatt. Így nem csak az a gond, hogy nem kapnak a szőlőért többet mint tavaly, hanem az is, hogy lesznek olyan fajták, amelyekre nagyon alacsony a kereslet.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!