Megosztó kérdés

2023.08.30. 17:30

Kié a házunk előtt lévő fa gyümölcse?!

Az ember nem is gondolná, hogy egy egyszerű kérdés, – miszerint kié a házunk előtt lévő fa gyümölcse – mekkora vihart tud kavarni. Olvasóinktól tudom, hány szomszéd vagy csak arra járó ember között alakult ki ebből életre szóló harag. Sokan nem tudják, de a szabály az, hogy a közterületen álló fa gyümölcse nem azé, akinek a háza előtt a fa áll.

Mauthner Ilona

Az önkormányzaton kívül senki sem jogosult megtiltani a közterületen álló fák szüretelését (Illusztráció: Shutterstock)

Egyik vidéki olvasónk mondta el a történetét, éppen költöztek a frissen vásárolt házukba, amikor a szomszéd közölte vele, annak az almafának a gyümölcse, mely a háza előtt van az az övé, mert vagy tíz éve ö ültette oda. Hogy miért éppen a másik háza elé, és nem a sajátja elé, arra nem kapott választ, viszont sikerült annyira összeszólalkozniuk, hogy azóta sem köszönnek egymásnak. A ház előtti terület egyébként az önkormányzaté, mint a legtöbb településen, beleértve a városokat is.

Egy általunk megkérdezett ügyvéd elmondta, a közhiedelemmel ellentétben a közterületen álló fa a helyi önkormányzat tulajdona, így hivatalosan annak termése is az önkormányzatot illeti. Nincs jelentősége annak, hogy a fát ki ültette vagy gondozza, tehát még annak sincs joga leszedni a fa gyümölcsét, akinek az a háza előtt áll. A szomszédjogokról szóló törvény szerint azonban amennyiben a növény tulajdonosa a termény beszedését elmulasztotta, azaz a termény lehullott, azt bárki felszedheti.

Fontos megemlíteni, hogy az önkormányzat ritkán gyűjti be a tulajdonában álló fák gyümölcseit, így általában a közeli telkek tulajdonosainak nyílik lehetősége ezt megtenni. Noha ők érthető módon bosszankodhatnak, ha járókelők szedik le az általuk gondozott fa gyümölcsét, az önkormányzaton kívül senki sem jogosult megtiltani a közterületen álló fák szüretelését.

Hozzá kell tenni, hogy a jogszabály szerint közterületre fát ültetni is csak az önkormányzat engedélyével lehet, a kérelmezéshez szükséges nyomtatványt a jegyzőhöz kell benyújtani. Az engedély megszerzése viszonylag egyszerű, az önkormányzat általában csak az úgynevezett invazív fajú, fás szárú növények (zöld juhar, fehér akác, amerikai kőris, bálványfa, gyalogakác) ültetését tiltja, hiszen ezek kártékonyak lehetnek.

Érdemes az úgynevezett szokásjogot is megemlíteni, eszerint a termést jellemzően az szedi le, akinek a háza előtt van a fa, de az arra járó csipegetőket sem kergetheti el vasvillával.

Ugyancsak vita tárgya szokott lenni, ha a magántulajdonú telken álló gyümölcsfa ágai átlógnak az utcára vagy a szomszéd területére. A jogszabály szerint annak gyümölcsét kizárólag a telek tulajdonosa szedheti le, így sem a szomszédok, sem a járókelők nem jogosultak a szüretelésre. Amennyiben azonban a telkünkön álló fa gyümölcse az utcára hullott, azt bárki jogosult begyűjteni.

A gyakorlatban számtalanszor merül fel az áthajló ágak problémája, a szomszédjogok különös szabályait tartalmazó törvény is rendelkezik erről.

Egyik olvasónk arról számolt be, a szomszéd diófájának az ága kárt okoz a háztetőjének a zsindelyén. Ezért ő levágta, ebből akkora vita kerekedett, hogy a fél utca kivonult a hangoskodásra.

A jog szerint az ingatlan tulajdonosa csak akkor jogosult az áthajló ágak levágására, ha azok az ingatlan használatát akadályozzák, és azokat a növény tulajdonosa felhívás ellenére sem távolítja el.
Ez azt jelenti, hogy ha az átnyúló ágak például veteményeskertünkre árnyékolnak, vagy megnehezítik a hozzáférést kertünk valamelyik részéhez, felhívhatjuk a szomszédunk figyelmét azok eltávolítására, levágására, amennyiben azonban a szomszéd tulajdonos a felszólításnak bizonyos időn belül nem tesz eleget, mi magunk is lemetszhetjük az ágakat.

Fontos viszont, hogy az áthajló ágakon nőtt termést csak akkor vagyunk jogosultak begyűjteni, ha a növény tulajdonosa a termény beszedését elmulasztotta, azaz a gyümölcs a mi telkünkre hullott.

Az erdei gyűjtésnek is vannak szabályai

Érdemes a vadontermő növények, gyümölcsök szabályairól is beszélni, hiszen sokan vannak, akik gombát, gyógynövényeket, medvehagymát vagy más szezonális termést gyűjtenek. Lényeges kiemelni, hogy egyes növények és gombák természetvédelmi oltalom alatt állnak, köznapi nyelven védettek. Ma Magyarországon 782 védett növény-, és 58 védett gombafaj van nyilvántartva, ezeket begyűjteni nem szabad.

A védelem alatt álló növények károsításáért, letépéséért és elpusztításáért akár 250 ezer forintos bírság is járhat. A nem védett, állami tulajdonú erdőkben az egyéni szükségletet meg nem haladó mértékű (személyenként napi 2 kilogramm gomba, 2 kilogramm vadgyümölcs, 2 kilogramm gyógynövény) gyűjtéshez nem kell engedély, azon túl az erdőgazdálkodó írásbeli hozzájárulására van szükség.

A magántulajdonú erdőkben való gyűjtéshez ezzel szemben a tulajdonos engedélye szükséges akkor is, ha a fent jelzett mennyiségnél kevesebbet vinnénk haza a gyümölcsökből, gombákból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!