Szőlőárak

2023.09.07. 14:00

A szekszárdi és a tolnai borvidék nem tett közzé árprognózist

Szőlőárprognózist tett közzé a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa. Ez nem jelenti azt, hogy a meghirdetett árakon kell az adásvételt lebonyolítani, hiszen sok szőlőtermelő örül, ha egyáltalán vevőt talál a szőlőjére, viszont irányt mutat a prognózis. Több borvidék – így a szekszárdi és a tolnai is – nem hirdette meg az árprognózisát.

Mauthner Ilona

Képünk illusztráció

Fotó: Makovics Kornél

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a honlapján tette közzé nyolc borvidék szőlőárprognózisát, ami a várható átlagárakat jelenti. Hangsúlyozták, hogy az egyes ügyletek során alkalmazott árakat még számos egyedi tényező (többek között a szőlő minősége, a termőhely, a két fél üzleti kapcsolatának sajátosságai) befolyásolja.

A borszőlő árak tényleges alakulása a borpiaci kereslettől is függ, mivel a borászatok az előállítandó bor minősége és célpiaca szerint eltérő igényekkel jelenhetnek meg a szőlőpiacon.

A szőlőárprognózis a HNT 2017 óta alkalmazott modellje segítségével készül, a számítások alapját idősoros adatok és hivatalos gazdasági mutatók adják. Az árprognózis végleges adatainak kiszámítása után idén a borvidéki feladatokat ellátó hegyközségi szervezetek a korábbiaknál nagyobb szerepet kaptak a nyilvánosságra hozott előrejelzések elkészítésében.

A piacszervezési intézkedés értelmében a HNT csak azon borvidékek tekintetében hoz nyilvánosságra árprognózist, amelyek borvidéki feladatokat ellátó hegyközségi szervezete testületi döntést hozott annak közzétételéről és a számítás utolsó eleméről, a gazdasági környezeti indexről – olvasható a HNT honlapján.

Mivel idén sem felvásárlási felhívás, sem értékesítési ajánlat nem érkezett a HNT titkárságához, ezért a szőlőárprognózissal nem rendelkező borvidékeken a piacszervezési intézkedés hatálya alá tartozó ügyletek során a felek csak szerződéses jogviszony keretében értékesíthetik és vásárolhatják a borszőlőt – áll a közleményben.

Négy borvidéket választottunk ki azok közül, akik szőlőárprognózist tettek közzé, ezek a pécsi, a móri, a kunsági és a Balaton-felvidéki borvidékek. Ugyanannak a szőlőfajtának az árait hasonlítottuk össze.

A pécsi borvidéken a kékfrankos nettó ára 200 forint kilónként, a chardonnay-é 200, az olasz rizlingé 200 és a sauvignoné is 200 forint.

A móri borvidéken a chardonnay nettó ára 128 forint, a sauvignoné 124 forint. A kunsági borvidéken a kékfrankosért 103, a rizling fajtákért  112 forint a nettó árat ajánlanak.  A Balaton-felvidéken a chardonnay-ért 150, a kékfrankosért 180, a sauvignon kilójáért 200 forint a nettó ár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!