Támogatások

2023.09.16. 15:40

Kisszékely szociális juttatásai közt van a tűzifa házhozszállítása is

A közel háromszáz fős Kisszékelyben is számíthatnak a lakosok az idei évben az önkormányzat szociális juttatásaira. Összesen harminchat köbméter szociális tűzifát osztanak szét kérelmek alapján a családok között, a fát házhoz is szállítják.

Brunner Mónika

Az idősekről is gondoskodnak Kisszékelyben

Forrás: Shutterstock

A szociális juttatások védelmet nyújtanak a polgárok számára. Pajor Ágnes, Kisszékely polgármestere tájékoztatta lapunkat, hogy önkormányzatuk az idei évben kilencszázhatvenezer forint támogatást nyert a szociális tűzifa megvásárlására, amelyhez kilencvenegyezer forint önrészt tett hozzá. Elmondta, hogy évről évre egyre kevesebb köbméter tűzifát van lehetőségük igényelni, a korábbi években ötven köbméter tűzifához is hozzájutottak. 

– Az önkormányzat finanszírozza az erdészetből a tűzifa beszállítását a településre, valamint kiszállítását a házakhoz, amely legalább százezres költséget ró majd ránk– tette hozzá. 

A szociális tűzifát jövedelemhatártól függően lehet kérelmezni az önkormányzattól, de arra is lehet számítani, hogy ha az alacsony jövedelemmel rendelkezők közül kevés az igénylő, akkor eltérnek a szigorú feltételektől. 

Kisszékelyben az óvodások szüleinek havonta ötezer forintot fizetnek az autó üzemanyag költségekre, mert a településen nincs óvoda, a legközelebbiek Tolnanémediben és Simontornyán találhatók. Ez a támogatás két családot érint. 

Az idén nagy öröm érte Kisszékelyt, mert ikerpár született a községükben. Az újszülötteket is támogatják, egyszeri huszonötezer forinttal. Az ikerpár ötvenezer forintban részesült. Kisszékelyben a temetési segély, valamint a temetési költségekhez a hozzájárulás huszonötezer forint. 

Kisszékely szociális ellátásához tartozik, hogy az önkormányzat biztosítja a szociális étkeztetést az idősek részére. A térítési díja adagonként nyolcszáz forint. Ugyanazon menü vendégétkezési díja adagonként ezeregyszáz forint. 

A falugondnoki szolgáltatás is a szociális ellátásaik közé tartozik. Ingyenesen szállítják házhoz az ételt, kiváltják a gyógyszertárban a recepteket, a gyógyszereket házhoz szállítják, valamint a falugondnok segíti az eljutást az orvosi vizsgálatokra, vérvételre, intézi a bevásárlásokat, segítséget nyújt a hivatalos ügyek intézésében. 

Pajor Ágnes polgármester a rendkívüli támogatásokkal kapcsolatban elmondta, hogy szerencsére ritkán történnek az általános életvitelt tragikus irányba befolyásoló dolgok. 

– Általában olyan kéréssel találkozunk például, hogy nagyobb összegű gyógyszertámogatásra van szükség. A nem várt kérésekkel kapcsolatban minden esetben rugalmasak vagyunk, itt nem számítanak a jövedelemhatárok – tette hozzá.


 

 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!