Egyre több a nő a mezőgazdaságban

2023.10.23. 08:05

Az agrár-felsőoktatásban a hallgatók közel fele hölgy

Átalakul és egyre fontosabb lesz a nők szerepe a mezőgazdaságban, akiknek az aránya is folyamatosan nő az ágazatban. A trend nemcsak Magyarországra jellemző, világszerte hasonló folyamatok figyelhetőek meg.

Mauthner Ilona

Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Az elmúlt évben jelentős előrelépés történt a női gazdálkodók érdekeinek képviseletében, és egy sor európai ország után Magyarországon is megalakult az érdekképviseleten belül a gazdasszony tagozat - mondta el Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. Az elmúlt időszakban sorra alakultak az országban a Magosz  - Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége - vármegyei gazdasszony tagozatai, és mára már országos lefedettségűvé bővült a hálózat - írta meg a Világgazdaság.

A NAK elnöke szerint a nők jelenléte mindig intenzív volt az agráriumban, de a nehéz, a látványos munkát jellegéből adódóan többnyire a férfiak végezték, a háztáji gazdálkodásban a női kisegítő szerep volt jellemző. Ugyanakkor a világ teljes népességének közel egynegyede vidéken élő nő, ami hatalmas potenciált jelent. A nemzetközi statisztikák azt támasztják alá, hogy az agráriumban dolgozó és vállalkozó nők aránya az egész világon növekedésnek indult, amit Magyarországon is lehet tapasztalni. 

A nők szerepe a mezőgazdaságban várhatóan erősödni fog, hiszen az agrár-felsőoktatásban a hallgatók közel fele hölgy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!