Van mit pótolni

2023.11.21. 17:30

A földek elisszák a sok esőt, a gazdák örülnek neki

Október végétől szinte kétnaponta esik az eső, a városi emberek mérgelődnek, hiszen ennyi csapadék már régen volt vármegyénkben. A gazdálkodók viszont örülnek, mint mondták több éves hiányt pótol most a természet.

Mauthner Ilona

Kétszáznyolcezren éltünk Tolna vármegyében 2023-ban

Fotó: Makovics Kornél

Krieser János, aki a Paks környéki Pusztabír Kft. vezetője, egyben a vármegyei gabonaválasztmány tagja is, elmondta, az ő körzetükben 80 milliméternyi eső hullott a keddi nappal együtt. A föld elissza, az áztató, csendes eső nagyon jól jön az őszi vetéseknek. A gabonatáblákon nagy a pocok fertőzés – éppen a száraz, meleg őszi időjárásnak köszönhetően –, most legalább a járatok beáznak és a pockok megritkulnak. Egyedül talán a repcének nem kedvez az időjárás, az enyhe idő miatt van, ahol térdig ér a növény, így a szára megdőlt. A hétvégére lehűlést ígérnek a meteorológusok, ami ennek a növénynek biztosan jót tesz.

A vármegye több területén ki is szántottak a repcéket, egyrészt amiatt, mert nagyon megnőtt a növény, másrészt a pockok okoztak a területen nagy kárt.

Dr. Gabi Géza szekszárdi agrárszakmérnök közel 100 milliméternyi csapadékot mért eddig, november hónapban. Mint mondta, több éves lemaradását igyekszik bepótolni az időjárás. A gazdák örülnek a sok esőnek, azt sem bánnák, ha ez folytatódna még vagy két hónapig. Persze az esőből lehetne hó is, ha hidegebbre váltana az idő. A pockokat a szakember szerint leginkább a havas, lucskos idő tizedelné meg. 

Hullik a levél a gyümölcsfákról, szőlőtőkékről. Itt az ideje a fák, bokrok, örökzöldek ültetésének is. Vármegyénkben az almafákra, a kajszikra, az őszibarackfákra, a szilvafákra van nagyobb kereslet. Körtére, cseresznyére az elmúlt időszakban kisebb volt az érdeklődés. Az idei év első fele nagyon száraz volt, így a tavaly ültetett gyümölcsfák közül több nem eredt meg, főleg ott, ahol év közben nem öntözték a csemetéket. Így ősszel van mit pótolni.

A konténeres facsemete, mely burkolt gyökérzetű, elvileg bármikor ültethető, de ez csak elvileg igaz, a gyakorlat azt mutatja, hogy ez esetben is biztosítanunk kell a növény számára elegendő időt, hogy még a fagyokig a talajban a begyökeresedés megindulhasson, mondta az általunk megkérdezett kertész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!