Roszatom

2023.11.28. 09:49

A világ első úszó atomerőművén most először cserélnek nukleáris üzemanyagot

A világ egyetlen úszó atomerőművén, amelyet a Roszenergoatom, a Roszatom állami konszern villamosenergia-ipari részlege működtet Pevekben, a Csukcs Autonóm Körzetben a szakemberek az idei év végéig végzik el az üzemanyag cseréjét a két reaktor egyikében. A másik reaktorban a csere jövőre esedékes.

Teol.hu

Az idei év végéig végzik el az üzemanyag cseréjét a két reaktor egyikében

Forrás: Rosatom

A friss üzemanyagot tartalmazó kazettákat a Lomonoszov Akadémikus úszó atomerőmű jobb oldalán lévő reaktorba helyezik be. Az üzemanyagot az északi-tengeri útvonalon speciális teherszállító konténerekben juttatták el hajóval az úszó atomerőműhöz és közvetlenül a hajóról emelték be az úszó atomerőmű fedélzetére. A nukleáris üzemanyag a Roszatom üzemanyaggyártó vállalatánál, a TVEL üzemében készült.  

„A nukleáris üzemanyag cseréje során minden szükséges intézkedést megtettek a sugárbiztonsági követelmények teljesülése érdekében. A 121 üzemanyag-kazetta mindegyike szigorú átvételi ellenőrzésen esett át majd egy automatizált daru segítségével helyezik be a reaktorba” – mondta Alekszej Fedotov, az úszó atomerőmű vezető gépészmérnöke.

„Az úszó atomerőmű környékén mért háttérsugárzás nem változott a munkálatok során, annak szintje  megfelelt a Pevek városára jellemző természetes háttérsugárzás szintjének” – mondta Makszim Samambajev, az úszó atomerőmű nukleáris biztonsági osztályának vezetője.

Az üzemanyagcsere a tervek szerint még ez év vége előtt befejeződik. Legközelebb a Lomonoszov akadémikus úszó atomerőmű bal oldalán lévő reaktorban cserélik az üzemanyagot, a tervek szerint 2024-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!