Körkép

2023.11.08. 20:00

Bőséges választék kevés vásárlóval a szerdai nagypiacon

A választékra nem lehetett panasz a szerdai piacnapon, nem csak a mézesek, de még a füstölt árut kínálók is kitelepültek. Hónap eleje van, gondolták, így lesz majd forgalmuk.

Mauthner Ilona

Képünk illusztráció (Fotó: Mártonfai Dénes)

A piaci árusoknak sajnos csalódniuk kellett, mert vásárlóból alig akadt. Nyilván ennek az az oka, hogy a múlt hét végén, és az azt megelőző napokban sokan alaposan kiköltekeztek, amikor a koszorúkat, virágokat vásárolták meg a szeretteik sírjára.

A kereskedők zömében paprikát, paradicsomot, zöldségeket, burgonyát, hagymát kínáltak a szerdai piacnapon. Sok helyen volt még padlizsán, sütőtök, tök, szilva, szőlő, őszibarack, alma, dióbél, lekvárok. A földszinten négy füstölthús árus is kínálta a portékáját, szinte mindegyikük sonkát, szalonnát, hurkát, kolbászt, szalámit árult, nagyjából ugyanabban az ízben és árban, viszont senkinél nem volt töpörtyű. A szalonnák sokat drágultak, a kolozsvárit átkeresztelték császárszalonnának és egyből 4300 forint lett kilója.

Ami a zöldségeket, burgonyát illeti, az árakban nagy változás az elmúlt hetekhez képest nem történt. Még mindig lehetett kapni almapaprikát, ennek kilóját 850 forintért kínálták, a cseresznyepaprikát 1200 forintért, az uborkát 650-900 forintért mérték. Az alma kilóját 400 és 600 forintért, a szilváét 750-ért, a szőlőét 1300-1500 forintért adták, de meg kell jegyezni, az utóbbiból már csak import volt, a hazai leérett.

Sokan vásároltak még árvácskát is, több asztalon is kínálták a kedves kis őszi virágokat. Jellemzően 200 forintot kértek egy-egy tőért.

Előkerültek a befőttek, a savanyúságok, a lekvárok is a kínálatban, immár a télre készülődve. Egy-egy nagyobb – 2 liter körüli – vegyes savanyúságért 2000 forintot kért az árus, amúgy az üvegbe zárt zöldségek nagyon mutatósak voltak.

Padlizsán (600 forint), kelkáposzta (600 forint), burgonya (450), petrezselyem (650 és 900 között) paradicsom (600) kápia paprika (700 -900) volt bőven és karfiolból is, bár ez utóbbit a legtöbb helyen nem kilóra, hanem darabra árulták. Mérettől függően lehetett belőle vásárolni 900 és 1700 forint között.

A csemegekukorica szezonja is lejárt, helyette a sütőtököt kínálták változó áron, 250-350 forintért kilóját, és lecsónak való paprika is volt még, jó minőségű, 450 forintot kértek kilójáért. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!