Bővítés

2023.11.30. 18:22

Lezárultak a Paks II. Atomerőmű résfalazási munkálatai

Lezárultak a Paks II. Atomerőmű résfalazási munkálatai. A terület előkészítése tovább folyik: jelenleg a talajszilárdítást végzik az építési területen – tájékoztatott csütörtökön a paks2.hu.

Teol.hu

Fotó: paks2.hu

Jól halad a Paksi Atomerőmű bővítése, a résfalazási munkálatok lezárultak – jelentette be Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter Szkopjéban beszélt arról, hogy a 2,7 kilométer hosszúságú vízzáró résfal rekordgyorsasággal épült fel. – Nagy lendülettel folyhat tovább a talaj előkészítése. Így továbbra is reális az a célkitűzés, hogy a jövő esztendőben az úgynevezett első beton öntésére sor kerüljön, és a 2030-as évek legelején a Paksi Atomerőmű új blokkjait rá tudjuk kapcsolni a hálózatra – mondta Szijjártó Péter.

Az új erőmű létesítésénél figyelembe veszik, hogy a terület szomszédságában négy blokk üzemel, ezért a két új egység területét résfallal veszik körül. Az 1 méter vastagságú, 32 méter mélységű, 2,7 km hosszúságú, terepszint alatti vízzáró fal feladata, hogy a talajvíz csak kontrolláltan és minimális mértékben juthasson be a munkagödörbe. Emellett megakadályozza, hogy a munkagödör víztelenítése nyomán a résfalon kívül lecsökkenjen a talajvíz szintje, ami az üzemelő négy blokk miatt kiemelten fontos.

A résfal melletti földkiemelés mélységétől függően a zagyfal esetében ún. acél szádpallós megerősítést alkalmaznak, a vasbeton résfal esetében pedig betonacél armatúrákat helyeznek el.

A munka, amelynek kivitelezője a német tulajdonban lévő Bauer cég magyarországi leányvállalata, július elejétől november végéig tartott, kétműszakos munkarendben, 12 órás váltásban. 

A földmunkálatok a talajszilárdítással és az úgynevezett tervezési szintig történő talajkiemeléssel folytatódnak, melynek végén következhet az első beton öntése, ami szimbolikusan az atomerőmű építésének kezdetét jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!