Teol.hu videó

2023.11.30. 14:12

Majdnem három kilométeres útszakasz újult meg Őcsényben (videóval)

Szemerkélő esőben szalagátvágás, majd köszöntők után hivatalosan is átadták Őcsényben a Bethlen Gábor utca folytatásában elkészült külterületi utat csütörtökön. Köszöntőt mondott Horváth István, a térség országgyűlési képviselője, Fülöp János, Őcsény polgármestere, valamint megjelent a kivitelező cég képviselője, munkatársai.

Brunner Mónika

(balról jobbra) Becze Attila műszaki ellenőr, Fülöp János, Őcsény polgármestere, Horváth István országgyűlési képviselő az új út átadásán

Fotó: Makovics Kornél

A pontosan kétezer-nyolcszáznyolcvannégy méter felújított út egysávos, három és 4,8 méter közötti szélességű, aszfalt kopóréteggel és zúzottkő padkával rendelkezik. A teljes költsége kétszázötven millió forint volt. 

Fülöp János őcsényi polgármestere ünnepi köszöntőjében elhangzott, hogy a közel három kilométer hosszú utat a magyar állam és az Európai Unió támogatásával tudták megépíteni. A külterületi út megvalósításához az őcsényi önkormányzat kétszázharminc millió forintos támogatást kapott, ez egy kilencvenöt százalékos támogatás, amelyhez öt százalék önerőt tettek hozzá. 

A közbeszerzési eljárás lefolytatása után a Soltút kivitelező cég két hónap alatt elkészítette az útszakaszt. Dolgozóik a munka során tulajdonképpen útfelújítást végeztek egy rossz minőségű úton, úgynevezett Ckt-val, azaz sovány földnedves betonnal, betonalappal, két réteg új aszfalttal, és az úton padkát is építettek. Mivel a külterületi út elején vállalkozások, telephelyek találhatók, és összesen mintegy kétezerötszáz hektár területet érint, így az úttal a szállítási, betakarítási munkák fejlesztése is megvalósult. 

Fülöp János hozzátette, hogy Őcsény belterületén még három útszakaszt szeretnének rendbe hozni, amelyhez várják a pénzügyi forrásokat. 

Az ünnepélyes átadón Horváth István országgyűlési képviselő örömtelinek nevezte a beruházást, elmondta, nem jellemző, hogy a külterületi utak felújítására pénzügyi  forrást tudjanak biztosítani, ám az őcsényi útra a Vidékfejlesztési pályázat lehetőséget biztosított. Hozzátette: Őcsény jól előkészített útfelújítási programmal tudott nyerni a pályázaton. A sikeres beruházás hozzájárult a település és az őcsényi gazdálkodók eredményes munkájához. Mivel ezen a területen magas a talajvíz, a területek megmunkálása nehézkesebb, ezért is fontos, hogy a munkaterületeket a gazdák megfelelő úton tudják megközelíteni. 

Horváth István emlékeztetett arra, hogy Őcsény az elmúlt három évben tíz eredményes pályázaton több mint félmilliárd forint értékben valósított meg beruházásokat, köztük intézményeket és közterületeket újított fel a település. Elmondta, a jövőben is azon dolgoznak majd, hogy minél több forrás érkezhessen Őcsénybe a Vidékfejlesztési, a Magyar falu és az egyéb területi operatív programokból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!