Az év kiváló magyar méze

2023.12.11. 15:30

Kiváló mézek versenyeztek egymással

Kihirdették Az év kiváló magyar méze verseny eredményeit a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál részeként szombaton délután. Az eseményen több Tolna vármegyei méhész is részt vett és többük munkáját ismerték el egy-egy oklevéllel.

Mauthner Ilona

Gyulán tartották a méhészek seregszemléjét (Fotó: MW)

Tolnából a legnagyobb kitüntetést egy mecseknádasi méhész, a Tolna Vármegyei Méhész Egyesület tagja, Neukirchen István virágméze nyerte el. 

Tizennegyedik alkalommal rendezték meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amely egy civil kezdeményezésből a térség legfontosabb, illetve legnépszerűbb szakmai találkozójává nőtte ki magát, és komoly turisztikai vonzerőre is szert tett. – A rendezvény keretében szervezett mézversenyt még a rossz emlékű COVID-járvány sem tudta legyőzni. A fesztivált ugyan ki kellett hagyni 2020-ban és 2021-ben is, de a megmérettetést akkor is megtartották.

Idén közel négyszáz minta került a zsűri elé. Az itt elért szép eredmények erősítik a fogyasztók bizalmát, hozzájárulva ezzel a mézek marketingjéhez is. A szervezők idén is hét kategóriában osztottak ki első, második és harmadik díjat, Az év kiváló magyar méze pedig a kategóriagyőztesek közül került ki.

A rendezvény vendége volt Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke, aki elsőként dr. Nagy István agrárminiszter munkásságáról szólt, aki – mint kiemelte – lehetőségeihez mérten mindent megtesz a méhészekért.  A versenyről elmondta, idén a legtöbb nevezés a vegyes virágméz kategóriájában érkezett. 

– Sajnos értékesítési problémával küzd az ágazat. A rendezvény, a mézverseny pedig éppen az eladást segíti – fogalmazott. – A program jelentős lépés, hogy a méhészek megmutassák magukat a magyar piacon.

Az év kiváló magyar méze elismerést a gyékényesi Pálfy-Oszkó Méhészet nyári virágméze érdemelte ki. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!