Egyre drágul az alma kilója

2023.12.25. 09:47

Még mindig a legkedveltebb gyümölcs itthon

Az alma az egyik legismertebb és legkedveltebb gyümölcsök egyike. Sokszor hallhattuk már, hogy „almás” nemzet vagyunk, az elmúlt idők kihívásai azonban feladták a leckét a termelőknek.

Mauthner Ilona

Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Az országban 45 ezer hektáron, ebből Tolna vármegyében 250 hektáron termelnek almát, zömében Lengyel, Kisvejke, Györköny, Dunaföldvár, Bátaszék és Szekszárd határában.

Idén, hazánkban 472,5 ezer tonna almát takarítottak be, ami a tavalyi rekordalacsony termésnél (KSH: 350 ezer tonna) lényegesen nagyobb mennyiség. A külkereskedelmi mérleg viszont már nem néz ki ilyen fényesen: a friss fogyasztásra szánt étkezési alma külkereskedelmi egyenlege negatív volt az év első kilenc hónapjában, mivel az import 66 százalékkal 21,4 ezer tonnára, az export 26 százalékkal 15,1 ezer tonnára nőtt. Az ipari alma importja pedig 58 százalékkal 1,92 ezer tonnára, az exportja 31 százalékkal 1,35 ezer tonnára csökkent.

A Budapesti Nagybani Piacon az alma termelői ára 11 százalékkal emelkedett az előző évihez képest. Az idei betakarítású almafajták közül a Jonathan termelői ára 13 százalékkal (287 forint/kilogramm), az Idaredé 16 százalékkal (311 forint/kilogramm), a Goldené pedig 24 százalékkal (366 forint/kilogramm) növekedett, az előző év azonos időszakának átlagárához képest. Az ipari alma felvásárlási átlagára a betakarítási szezonban (augusztus-november) 48,6 ezer forint/tonna volt, ami 6 százalékkal magasabb a tavalyi átlagárhoz képest.

Az almalé-sűrítmény világpiaci ára tovább emelkedik, ami arra ösztönzi a feldolgozókat, hogy emeljék az ipari alma felvásárlási árát. 

Ez azonban az alacsony és közepes minőségű almából egyre nagyobb hiányt okoz a kelet-európai piacokon. Ha pedig az almalésűrítmény piacán a helyzet tovább forrósodik, akkor az étkezési alma árának emelkedése is felgyorsulhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!