Lakáshelyzet

2023.12.17. 15:40

Mégis a kicsire van kereslet

Új építésű lakásokból több van, mint amire igény mutatkozik, a kisebb alapterületű panellakásokból viszont jóval kevesebb, ugyanis ez utóbbit keresi most a vásárlók többsége. A falvakban viszont nehéz eladni a családi házakat, még áron alul is.

Mauthner Ilona

illusztráció: MW

A magas négyzetméterárak és a magas hitelkamatok miatt visszaesett a kereslet az új építésű lakásokra, mondta egy általunk megkérdezett szekszárdi ingatlanos. Az új építésű lakások négyzetméteréért Szekszárdon 1,5 millió forint körüli árat kérnek, de van példa 3 millióra is.
Csak összehasonlításként a főváros felkapottabb kerületében van példa 4 millió forintos négyzetméter árra is. 

A múlt év második felében mérséklődő ütemben folytatódott a lakásszektor bővülése, az országban 6517 új lakás épült, harminc százalékkal több, mint egy évvel korábban. Tolnában nem volt ilyen pozitív a tendencia, huszonnyolc lakást vettek használatba a tulajdonosai, az azt megelőző évben ennél harminchéttel többet. Építési forma szerint a lakások közül tizenhét családi ház, tizenegyet pedig többszintes, többlakásos épületben adtak át. Átlagos alapterületük az országos átlagot meghaladó, százhuszonnégy négyzetméter volt.

Sokan még a szomszédokra is kíváncsiak

A számokat elemezve az ember azt gondolná, pang a lakáspiac a vármegyében, ami korántsem fedi a valóságot, van kereslet a használt lakásokra, családi házakra. Érdekes módon a kisebb alapterületű, másfél szobás panellakásokra nagy a kereslet, ezek négyzetméterára magasabb, mint a nagyobb alapterületűeké, mondta az ingatlanos. Például egy 50 négyzetméteres szekszárdi panel lakás négyzetméteréért többet kérnek, és kapnak, mint egy 80 négyzetméteres szintén szekszárdi lakásért.

Nagyon számít az is, milyen állapotban van a lakás, milyenek a nyílászárók, a villany,- vízvezetékek, van-e klímája, konvektoros vagy nem, milyen a lépcsőház, sőt sokan arra is kíváncsiak, ki lakik a szomszédban, például tart-e kutyát az illető.

Előny: minél közelebb a városhoz

A kevesebb pénzzel rendelkezők megveszik a lepusztultabb lakásokat, családi házakat is, abban a reményben, hogy majd szép lassan felújítgatják. Bár ma már a felújítás költsége is tetemes. 

A vidéki ingatlanok esetében vegyes a kép, főleg a vármegyeszékhely környéki településeken – Őcsényben, Decsen, Sióagárdon, Várdombon, Alsónánán, Kölesden – még van érdeklődés. Természetesen vannak luxus igények is, például napelemmel, napkollektorral felszerelt házakat is lehet már vásárolni, és a saját szauna sem számít ritkaságnak a szakértő tapasztalatai szerint.

A panellakások népszerűségéhez alacsonyabb áruk mellett az is hozzájárul, hogy azokat a bankok is szívesen hitelezik. Az ingatlanszakértő úgy véli, idén ez lehet nagyvárosi vevők menekülőútja a lakásdrágulás és hitelkamatok emelkedése elől. A panellakások alacsonyabb ára miatt a CSOK és babaváró támogatások, illetve a kamattámogatott hitelek jóval nagyobb arányú segítséget biztosítanak, mint egy drágább, téglalakás esetében.

Az albérletek ára sokat emelkedett

Az eladó és kiadó lakások piaca teljesen eltérő pályát járt be az elmúlt fél évben, mondta több ingatlanszakértő is. Az eladó lakások és házak iránti érdeklődések száma éves alapon több mint 20 százalékos visszaesést mutatott az idén, miközben a kiadó lakóingatlanok iránti kereslet 8 százalékkal erősödött. Szekszárdon például egy üres – bútorozatlan – lakást a belvárosban havonta 90–100 ezer forintért lehet kibérelni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!