Közérdek

2024.01.07. 08:48

A tej fogyasztása nemzetgazdasági ügy

A felvásárlás tavaly először nőtt az előző évhez képest.

Mauthner Ilona

Képünk illusztráció.

Forrás: Shuttersock

Tavaly a sokéves átlag közelébe mérséklődött a nyerstej termelői ára – de csak közelített: még így is messze van a 2018-2021-es átlagoktól.

A hazai felvásárlási ár novemberben ismét – bár csak kevesebb mint 2 százalékkal – emelkedett, így elérte a kilónkénti 160 forintot – írja friss jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet.

Ez jelentősen, ami 25 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, és az egy évvel ezelőtti, 2023 januári rekord ártól majdnem 30 százalékkal marad el. A kiviteli ár ugyancsak tovább emelkedett, de a novemberi 2,3 százalékos növekedéssel elért 178 forintos átlagát ugyancsak 20 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Igaz, az akkori felvásárlási árat közel 11,5 százalékkal meghaladja. A felvásárlás tavaly először nőtt az előző évhez képest, a kivitel pedig 10 százalékkal növekedett 2023/2022 viszonylatában.

A tejfogyasztás – ezzel az ágazat jövedelmezőségének megerősítése – nemzeti egészségügyi és nemzetgazdasági ügy is. Ezért az mezőgazdasági kormányzat továbbra is előírja az ágazat főbb szereplőinek részvételét a tejfogyasztás-népszerűsítő kampányban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!