Turisztika

2024.01.06. 17:30

Bringaköröket alakítanának ki Györköny környékén

Aktív turisztikai fejlesztésre pályázik Györköny és további hét környékbeli település. Ha megvalósul, nagy számú kerékpáros érkezhet a Györköny kivételével turisztikailag kevésbé frekventált vidékre.

Gazsó Rita

Györkönyben tavaly is igen színes volt a programkínálat, ahhoz képest különösen, hogy mindössze alig több mint ezer fő feletti a lélekszám

Fotó: Molnár Gyula

Több környékbeli kisebb településsel közösen indulna el Györköny az „Aktív turizmus fejlesztése" elnevezésű pályázaton – jelezte lapunknak az egyik ötletgazda, Braun Zoltán. Györköny polgármestere szerint a résztvevő települések abban gondolkodnak, hogy ha TOP Plusz program, kevésbé fejlett régiók részére kiírt támogatásának segítségével sikerül megvalósítani a fejlesztést, a településeikre tudják irányítani a kerékpáros, aktív turisztikai közösség figyelmét.

– Ez mindenképpen előnyös lehet, részben azért, mert az aktív turistákkal megismertethetjük a településeinket, részben pedig azért, mert ezzel sikerül támogatni a helyi kis gazdaságokat, tehát hosszú távon mindenképpen a települések fejlődését jelentheti – fogalmaz. 

Önerő nélkül is megvalósíthatnák

Az aktív turizmus fejlesztésére hét másik településsel, Sárszentlőrinccel, Kisszékellyel, Udvarival, Kölesddel, Szedressel, Tengeliccel és Pusztahencsével közösen adnak be hamarosan pályázatot, amelynek keretében turisztikai állomásokat hoznak létre, ahol felhívják a figyelmet az adott település értékeire.

A polgármester tájékoztatása szerint az állomáshely Györköny esetében a pincefalu lenne. Az önerő nélkül, száz százalékban vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló fejlesztés részeként a tervek szerint két kerékpárkört alakítanak majd ki. Ezek nem azonosak a kerékpárutakkal, jóval olcsóbbak annál, ugyanis csupán kerékpározható nyomvonalakat jelölnek ki, amely mentén lesznek a pihenőpontok, ahol egyebek mellett az ottani látványosságokra hívják fel a figyelmet – számolt be a részletekről a településvezető. 

A közeljövőben beadhatják a pályázatot

Mint megtudtuk, a turisztikai pályázaton konzorciumban indulnak el. Jelenleg a projekt támogatásáért lobbiznak az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központnál, valamint a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetségnél – jelezte Braun Zoltán, aki elmondta, eközben folyamatban van a projektelemek begyűjtése is. A polgármester szerint a támogatások megszerzésével akár már az év elején beadhatóvá válik a pályázat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!