Paks II.

2024.01.19. 17:46

Folyik a talajszilárdítás Pakson

Az új blokkok területén halad a talajszilárdítás. A novemberben elindult munkával a blokkok épületei alatti talaj megerősítése történik meg, szintén a nemzetközi gyakorlatból ismert technológiával. Célja, hogy a szilárdított talajra épülő létesítmény állékonysága és földrengésállósága biztosított legyen. A beruházás folyamán mintegy 17 hektáros területen végeznek talajszilárdítást az Országos Atomenergia Hivatal felügyelete mellett. A munka során két méter átmérőjű spirállal felszerelt lánctalpas cölöpfúrókat alkalmaznak.

Gazsó Rita

Fotó: paks2.hu

Az oszlop középpontjának pontos pozícióját a talajszilárdító gép szoftvere rögzíti, majd ezt követően az adatok feldolgozásra kerülnek egy 3D-szoftver segítségével, annak érdekében, hogy egy homogén szilárdított talajtömb jöjjön létre. Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében átlagosan napi száz, összességében 75 ezer furat, illetve ugyanennyi, egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül. A munkák során egymillió tonna cementet használnak fel.

Videón a munka részletei

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!