Támogatás

2024.01.05. 11:30

Idén is lehet pályázni a szőlőültetvények korszerűsítésére

Január 4-től ismét lehetősége nyílik a szőlősgazdáknak a támogatási kérelmek benyújtására a szőlő szerkezetátalakítási támogatás keretében. A támogatás intenzitása a szőlőültetvények jellemzőitől függően 50-75 százalék közötti lesz.

Mauthner Ilona

Illusztráció: MW

A támogatási kérelmeket először január 4. és 22. között lehet beadni a Kincstár honlapján. A kincstár a január 22-ig benyújtott támogatási kérelmeket április 15-ig bírálja el. A támogatási kérelem megvalósított részei után minden évben április 1. és június 1. között lehet benyújtani a kifizetési kérelmet.

Pontok alapján döntenek

A korábbi évekhez hasonlóan a kincstár csak azt támogatási kérelmet hagyhatja jóvá, amelyik szőlőtelepítés (fajtaváltás vagy áttelepítés) esetén a megszerezhető 50-ből legalább 34 pontot elér. A termesztéstechnológiai módszerek javítása esetében legalább 45 pontot kell elérni. A támogatási kérelmekre hét szempont alapján lehet legfeljebb összesen 50 pontot szerezni. Ezek egyike az integráció és versenyképesség, amely keretében az elmúlt évek borpiaci tapasztalatai nyomán mostantól két újabb jogcímen lehet legfeljebb 14-14 pontot szerezni, szőlőtermelők esetében a termelési érték, borászatok esetében pedig a palackos export aránya és egységára alapján.

A januári támogatási kérelembenyújtási időszak során még a korábbi, 2018-ban elkészített szerkezetátalakítási terveknek való megfeleléssel lehet magasabb pontszámot és támogatási intenzitást elérni. Az elmúlt években megváltozott borpiaci helyzet miatt ezek a szerkezetátalakítási tervek 2024 első félévében felülvizsgálatra kerülnek majd az érintett hegyközségi szervezetek bevonásával.

Tolna vármegyéből sokan pályáztak eddig is

A vármegye két borvidékét évek óta szinte folyamatosan fejlesztették a szőlőtermelők, vagy úgy, hogy új területeket vontak be a szőlőművelésbe, vagy úgy, hogy a régi ültetvényeiket korszerűsítették. Ez a vármegyében több száz hektárnyi területet jelent.

Az általunk megkérdezett szőlőtermelők, borászok elmondták, Tolnában évek óta nagyon sokan éltek a pályázat nyújtotta lehetőséggel. Ugyan sok adminisztrációval jár a támogatási kérelem, de megéri, még akkor is, ha utófinanszírozású a pályázat. Kifizetések előtt ellenőrzik, hogy minden művelet az előírtak szerint történt-e.

Folytatódik a folyamat, aki eddig nem élt az ültetvények korszerűsítésével, idén is megteheti. A pályázatok elbírálásánál elsőbbséget élveznek az integrált termelési láncokban résztvevő gazdák.

A szőlő szerkezetátalakítási támogatás a szőlőtermelők legfontosabb támogatási lehetősége, amelynek igénybevételéhez az agrárminisztérium új rendeletet készített. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!