Horribilis összegek

2024.01.06. 15:40

Paks utcanév szerint is leüti Szekszárdot ingatlanárakban

Pakson a Pollack Mihály utcában négyszázötvenhétezer forintos négyzetméterárat kértek az ingatlanokért 2022-ben. Jóval többet, mint Szekszárdon a Pollack Mihály utcában, ahol százhetvenezer forint négyzetméteráron adták a lakásokat ugyanebben az időszakban. Azóta pedig horribilis összegekkel emelkedtek a lakásárak.

Brunner Mónika

Paks ingatlanárakban is leüti Szekszárdot

Forrás: Shutterstock

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) részletes adatokat tett közzé az országszerte eladott ingatlanokról, így a Tolna vármegyei lakásárakról is képet adtak. 

A Szekszárd, Tolna vármegye székhelye és Paks közötti hatalmas különbségek az ingatlanárakban is megmutatkoznak a 2022-es adataikat tekintve: Pakson, a Kossuth Lajos utcában adták el a legdrágább ingatlanokat átlagosan ötszázhetvenhatezer forintos négyzetméteráron. A második helyen is Paks végzett, Szekszárd csak a harmadik helyre tudott bekerülni a Szent István téri ingatlanokkal. 

Horribilis összegek az ingatlanpiacon idén 

Összehasonlítva Szekszárdot és Paksot két azonos nevű utca tekintetébe azt az eredményt kaptuk, hogy jelentősen emelkedtek az ingatlanárak 2024 elejére. 

Pakson, a Pollack Mihály utcában idén ugyanis huszonkilencmillió-négyszázezer forintért hirdetnek egy kétszobás, ötvenhét négyzetméteres lakást. Az árat a 2022-es adatokkal összevetve azt látjuk, hogy több mint ötszáztizenötezer forintra emelkedett a négyzetméterár, amely így, az egész lakást tekintve, hozzávetőlegesen ötvennyolcezer forint drágulást jelent négyzetméterenként. Ez igencsak magas összeg, mert a lakás eladási értéke január elejére így mintegy hárommillió-háromszázer forinttal lett drágább.  

A végrehajtás alatt lévő ház ára is magas 

Egy ingatlanvégrehajtási oldalon találtunk Szekszárdon, a Pollack Mihály utcában egy kétszáztíz négyzetméteres lakóházat ötvenmillió forint megállapított becsértékkel  az idei év elején. Ez alapján a ház négyzetméterára több mint kétszázharmincnyolcezer forint. Alapul véve a 2022-es KSH ingatlan adatokat, a ház értéke hatvannyolcezer forinttal több négyzetméterenként. A méretét tekintve, egy ekkora ház esetében ez az ingatlan több mint tizennégymillió forinttal kerül többe, mint 2022-ben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!