Hajózás

2024.01.13. 21:16

Tavaly rekord mennyiségű árut szállítottak az Északi-tengeren

Az Északi-tengeri hajózási útvonal teherforgalma 2023-ban 36 millió 254 ezer tonna volt, ami negyedmillió tonnával haladta meg az útvonal fejlesztését célzó orosz szövetségi projektben meghatározott éves célszámot.

Teol.hu

Az orosz atomjégtörő flotta zászlóshajója, az 50 let Pobedi (magyarul A győzelem 50 éves évfordulója) névre keresztelt egység egy hajókaraván előtt töri a jeget. Fotó: Roszatom

Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója közölte, hogy már a 2023-as év vége előtt sikerült beállítani a rekordot, amely a Roszatom olyan partnercégeinek volt köszönhető, mint a cseppfolyósított földgáztermelésben- és szállításban érdekelt orosz Novatek, illetve a szénhidrogénpiac másik két fontos orosz szereplője, a Gazpromnyefty és Lukoil, illetve a norilszki Nornickel  bányászati és femfeldolgozó óriásvállalat, amelyek meglátták a lehetőséget az északi hajózási útvonal használatában a nyugat-keleti irányú szállításaikhoz.

2023-ban a tranzit teherforgalom is jelentősen nőtt az útvonalon, több mint 2 millió 129 ezer tonna árut szállítottak, ami szintén történelmi csúcs. „A tranzit teherforgalom is jól jelzi az Északi-tengeri útvonal iránti érdeklődést, ezért a tengeri logisztikai üzletág szempontjából a tranzit növekedése a legfontosabb eredmény” – mondta Vlagyimir Panov, a Roszatom Északi-sarkvidék fejlesztéséért felelős különmegbízottja.  

Említést érdemel a tavalyi eredmény kapcsán az is, hogy a külföldi hajózási társaságok érdeklődése is növekszik az északi-tengeri útvonal iránt. 2023-ban összesen 1218 áthaladási engedélyt adtak ki (összehasonlításképpen 2022-ben 1163-at) az északi-tengeri útvonal vizeinek használatára, köztük 115 külföldi hajózási társaság kapott áthajózási engedélyt. (2022-ben ezek száma 55 volt). Összesen 80 járat haladt át az északi-tengeri útvonalon (2022-ben még csak 47). Ezenkívül három rendszeres orosz belföldi járat is használta az északi-tengeri útvonalat Oroszország északnyugati része és a távol-keleti régiók között biztosítva a rendszeres teherszállítási összeköttetést. 2023-ban a Roszatomhoz tartozó GlavSzevmorputy, az Északi tengeri hajózási útvonal műveleti igazgatósága biztosította a konténerszállító hajók számára a kíséretet az Oroszország és Kína között bonyolított szállítmányozás során. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!