Összegyűjtöttük mit kell tudni

2024.02.25. 07:30

Őstermelők adózási szabályai

A mezőgazdasági termelőknek már készülniük kell az adóbevallásuk elkészítésében. Ebben segít az Adózóna.

Mauthner Ilona

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A mezőgazdasági őstermelői tevékenység önállóan vagy őstermelők családi gazdaságának tagjaként folytatható. Ezenkívül családi mezőgazdasági társaságban is végezhető mezőgazdasági, erdőgazdasági és kiegészítő tevékenység. 

A háromféle módszer

Az őstermelői tevékenységből származó jövedelem önálló tevékenységből származó jövedelemként adóköteles, amelyet a bevételből kiindulva kell megállapítani. Összegyűjtöttük a mezőgazdasági őstermelőkre vonatkozó adózási szabályokat. A mezőgazdasági őstermelő az őstermelői bevételéből háromféle módszerrel állapíthatja meg a jövedelemét: átalányadózással, tételes költségelszámolással, és 10 százalékos költséghányad alkalmazásával.

Amikor bevallás sem kell

Ha a bevételi értékhatár nem haladja meg az 1 millió 600 ezer 800 forintot, akkor nem kell jövedelmet számolni, adóbevallást készíteni.

Amikor kell az adóbevallás

Ha a bevételi értékhatár 1 millió 600 ezer 800 forint és 16 millió forint között van, akkor jövedelmet kell számolni, de adót - ha az átalányadózást választotta - nem kell fizetni, a másik két bevallási módszer esetén pedig a bevételből elszámolható költségek alapján megállapított jövedelem után kell adót fizetni.

A 16 és 32 millió forint feletti értékhatárnál az átalányadózásnál jövedelmet kell számolni, az éves minimálbér felét meghaladóan. A másik két bevallási módszer esetén pedig a bevételből elszámolható költségek alapján megállapított jövedelem után kell adót fizetni. Harminckét millió forint feletti bevételnél jövedelem után kell adózni.

Mi számít bevételnek?

Mezőgazdasági őstermelői tevékenységből származó bevételnek az őstermelői tevékenységből származó bevétel számít. Nem tekinthető őstermelői tevékenységből származó bevételnek a kiegészítő őstermelői tevékenységek bevétele, ha annak mértéke – több kiegészítő őstermelői tevékenységnél együttesen számítva – meghaladja az őstermelői tevékenységből származó éves bevétel negyedét.

Ha a kiegészítő őstermelői tevékenység bevétele ezt a bevételi arányt meghaladja, a kiegészítő tevékenységből származó teljes bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. Lényegében őstermelői bevétel minden olyan bevétel, amelyet a magánszemély e tevékenységével összefüggésben megszerez. Így az értékesített termék is bevételnek számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!