A vásárlók száma folyamatosan csökken

2024.02.04. 11:40

Sorra zárnak be az éttermek, cukrászdák

Nagyon megviselte a vendéglátóipart az elmúlt 4 év: 2020 február elején még semmi nem látszott abból a katasztrófacunamiból, ami rájuk zúdult a következő években.

Mauthner Ilona

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A koronavírus-járvány miatti közel 2 éves kötelező bezárásokkal kezdődött a lejtmenet, majd folytatódott az energiaválsággal, később a rég nem látott mértékű infláció kettős negatív hatása: egyrészt az embereknek nem maradt pénze étterembe, cukrászdába menni, másrészt az amúgy is kevés meglévő alkalmazottnak többet kellett fizetni azért, hogy megmaradjanak. 

Míg 2019-ben 51 329 vendéglátóhely volt összesen Magyarországon, addig tavaly júliusra már 5400-zal kevesebb, 45 914.

A statisztikai hivatal adatai szerint a kereskedelmi vendéglátásban magasan az átlagos infláció felett nőttek az árak, amely nem csoda, hiszen a szolgáltatás nagyban függ az élelmiszerek árától, amely pedig sokáig rekorder volt itthon. A vendéglátásban 30 százalék felett volt az éves áremelkedés.

A vásárlóerő folyamatosan csökken, és ezt nagyon megérzik a szolgáltatók. Egy év alatt a kiskereskedelmi üzletek 6,4 százaléka zárt be. Egy év alatt több mint 7000 bolt húzta le a rolót - derült ki a KSH friss adataiból. 

Tolna vármegyében jelenleg 95 a vendéglátóhelyek száma, itt is több mint húsz üzlet zárt be az elmúlt két évben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!