A hatóság ellenőrzi

2024.03.20. 14:00

Mennyi vegyszer van a tavaszi zöldségekben?

A tél után alig várjuk, hogy idei zöldségeket vásárolhassunk, fejes salátát, retket, szamócát. Ezek a finomságok azonban leginkább fólia alatt nevelkedtek, amire jellemző, hogy több vegyszert használtak a termelők, mint a később érő, szabadföldi változatuknál. Nem véletlen tehát, hogy a felsoroltak mindegyike szerepel a vegyszerekkel leggyakrabban szennyezett termékek listáján.

Mauthner Ilona

Piacokat, üzleteket tervszerűen ellenőrzik a Nébih, hogy megvizsgálják, mennyi szermaradvány van a termékekben (Illusztráció: MW)

Jó pár évvel ezelőtt még a helyi növényvédelmi hatóság végezte az üzletekben, piacokon a termelőktől felvásárolt termékekben az ellenőrzéseket, miszerint, mennyi ezekben a növényvédő szerek maradványa. Ezt a feladatot a Nébih vette át.

Tervszerűen végzik az ellenőrzéseket

A Nébih rendszeresen, minden évben, előre kiadott terv szerint, valamint panaszbejelentés esetén is végez szermaradék-vizsgálatokat. Továbbá amennyiben más ellenőrzés során gyanú merül fel azt illetően, hogy a termelő nem megfelelő technológiával dolgozik, akkor is mintavételre és vizsgálatra kerül sor. Határérték feletti növényvédőszer-maradványt a vizsgált minták nagyjából 1-1,5 százalékában mutattak ki.

Főleg rovarölő és gombaölő szerek szerepelnek határérték feletti mennyiségben, valamint többször találtak a szakemberek az unióban nem engedélyezett növényvédőszer nyomokat a termékekben. A határérték feletti szermaradványt tartalmazó tételeket kivonják a forgalomból, és megsemmisítik.

Már a forgalomban van a vegyszeres tétel

Amikor az ellenőrzés miatt a laborvizsgálat elkészül, akkorra már forgalomban van a tétel. Ha bebizonyosodik, hogy határérték feletti növényvédőszer-maradék van benne, valamint nem engedélyezett növényvédőszert tartalmaz, abban az esetben azonnal elrendelik a tétel zárolását, forgalomból való kivonását és megsemmisítését. A kockázat mértékétől függően a fogyasztókat is értesíti a Nébih a saját felületein és a médián keresztül.

A citrusfélékkel, salátával van a legtöbb gond

Leggyakrabban a citrusféléken azonosították az unióban nem engedélyezett növényvédőszert, valamint a fejes saláta, az uborka, a szamóca, az alma, a körte és a retek azok a fajok, melyeknél többször találtak az ellenőrök növényvédőszer-maradékot. Ugyanakkor olyan idény zöldség, gyümölcs nem nagyon létezik, amelyikben még soha nem fordult elő az évek során növényvédőszer-maradék.

Harmadik országból jön a legtöbb vegyszeres termék

Az unión kívüli országokból főleg amiatt érkeznek problémás tételek, mert több olyan növényvédőszert is használhatnak a harmadik országokban, amelyek az EU országaiban már nem engedélyezettek, kivonták azokat. Ezek a tételek Magyarországon nem kerülhetnek forgalomba. A hazai termelőknél a permetezési naplókat is ellenőrzik, de volt arra példa, hogy a permetezési napló szerint minden rendben van, de a laboreredmény mégis mást mutat.

Előfordult, hogy a permetezési naplóban nem tüntettek fel egy olyan növényvédő szert, amelyet a laborvizsgálati eredmények szerint mégis felhasználtak. Ilyenkor a termelőnél teljes technológiai ellenőrzést végeznek a Nébih ellenőrei, és megteszik a szükséges intézkedéseket. Amennyiben felmerül a szomszédos területről való permetszer elsodródás gyanúja, akkor az érintett termelők technológiai ellenőrzését is elvégzik, hiszen a növényvédő szer felhasználónak mindent meg kell tennie az elsodródás megelőzése érdekében.

Az őstermelőknél és a kis tételben termelőknél piaci mintavétellel és termelői ellenőrzés során végzett mintavétellel ellenőrzik a szermaradványt.

Ezért drágább a bio termék

A fogyasztói elvárások és a piaci verseny miatt a termelők megpróbálnak minél hatékonyabban termelni, azaz egységnyi területről minél nagyobb mennyiséget betakarítani, így lehet csak alacsonyabban tartani az árat. Ehhez azonban kellenek a növényvédő szerek, hiszen a biotermékek azért drágábbak, mert ott a kórokozók és a kártevők »eszik meg« a termés egy részét, tehát a termésátlagok alacsonyabbak, mint konvencionális termelésnél, így az árat magasabbra kell pozicionálni – írta az Agrárszektor. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!