Rosszallás

2024.03.02. 10:49

Mi tudjuk-e, hol épült a legutóbbi Tisza-híd?

Betelefonálós vetélkedő a tévében. Melyik két város között épül most Duna-híd? A fővárosi játékos mellétrafál; Bajára gondol. Úgy látszik, még sosem járt vidéken. (Baján száz éve van híd.)

Wessely Gábor

Fotó: magyarepitok.hu

Morgok, hogy lehet valaki ennyire tájékozatlan, aztán arra gondolok: nekünk, itt élőknek ez fontos, közismert dolog, de tudjuk-e, hol épült a legutóbbi Tisza-híd? Azt a tiszaugiak tudják… 

Ítéletet hoztak első fokon az 1998-as Fenyő-gyilkosság ügyében. Az elkövető, Jozef Rohács már rács mögött van, most Gyárfás Tamást bűnsegédként, Portik Tamást felbujtóként találta bűnösnek a bíróság. De még nem lezárt az ügy. Másodfokon folytatódik. Meddig? – kérdezem rosszallóan, csak úgy, magamtól. Aztán empatikussá válok: szegény nyomozók, ügyvédek, bírók, akiknek eredményt kell produkálniuk! Ellentmondó vallomások, egy nem túl meg­győző DNS-minta… Mit lehet tenni, ha a köznép ítéletért kiált?

Lelőtték Észak-Magyarországon a jeladóval ellátott svájci farkast. Barátom, aki itthon és Svájcban is szokott vadászni, azt mondja, hogy ebből csak a „lakótelepi zöldek” csinálnak ügyet. Akik nem ismerik a vadvilágot, csak a nyuszisimogatást. A védett farkas ugyanis szaporodik, kiűzi az erdőkből a kisebb ragadozókat a lakott területek felé, aztán utánuk megy, s mivel kényelemszerető, ott már a könnyebb prédát, a macskákat, kutyákat kapja el. Később, ha hagyják, a gyerekeket is. Svájcban már engedélyezett a vadászata, hogy megállítsák a túlszaporodást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!