Kisállat és dohányzás tilos!

2024.03.07. 14:00

Százezer forint körüli összegekért kapunk Szekszárdon albérletet

Százezer forint körüli összegekbe kerülnek havonta Szekszárdon a kiadó lakások az interneten fellelhető adatok szerint. Lakótelepi, egy-, másfél- és kétszobás lakásokat is kaphatunk ekkora összegért, esetleg többért vagy kicsivel kevesebbért. A Központi Statisztikai Hivatal is rendszeresen szemlézi az ingatlanhirdetéseket. Ismertetik: a lakásbérleti szektor szereplői gyakran rejtőzködnek.

Brunner Mónika

Százezer forint környékén már kapunk albérletet Szekszárdon, de csak ha nincs kisállatunk, és nem dohányzunk (Illusztráció: Shutterstock)

Szekszárdi lakótelepi, egy-, másfél-  és kétszobás lakásokat is kaphatunk százezer forint körüli összegért. A Központi Statisztikai Hivatal is rendszeresen szemlézi az ingatlanhirdetések, és az alapján készíti el a statisztikai adatait. Ismertetik: a lakásbérleti szektor szereplői gyakran rejtőzködnek. 

Százezer körül mozognak az árak

Szekszárdon, a Kölcsey lakótelepen összkomfortos, negyvenhárom négyzetméteres garzonlakásért kilencvenötezer forintot kérnek havonta. A minimum bérleti idő hat hónap. A parkolás az utcán, fizetős övezetben lehetséges. A közös költség négyezerötszáz forint havonta, a lakásban távfűtés található. 

A Bottyánhegyi lakótelepen két szobás, ötvenhét négyzetméteres, majd öt négyzetméter erkéllyel rendelkező lakás havi ára százhuszonhétezer forint havonta. A minimum bérleti idő itt egy év. A lakás a harmadik emeleten található, a házban nincs lift. 

Dohányzás és kisállat tilos

A Kadarka lakótelepen pontosan százezer forintot kérnek havonta a negyvennégy négyzetméteres, egy és fél szobás lakásért. A közös költség hatezer forint havonta. A minimum bérleti idő szintén egy év. A távfűtéses, egyedi méréssel rendelkező lakás két hűtő-fűtő klímával rendelkezik.

A lakásbérleti szektor szereplői rejtőzködnek 

A Központi Statisztikai Hivatal ismerteti, hogy a magyarországi piaci lakásbérleti szektor statisztikai megfigyelését több tényező is nehezíti. Szereplői gyakran rejtőzködnek, viszonyai gyorsan változnak, sok tekintetben nem illeszkednek a hagyományos statisztikai adatgyűjtések fogalmi kereteibe, megfigyelésük nehezen oldható meg a hagyományos statisztikai megoldásokra támaszkodva. Ezért rendkívül nehéz megbízható méréseket végezni a bérleti szektor nagyságára, lakóira és nem utolsósorban árviszonyaira vonatkozóan.

Ugyanakkor a magánlakások kiadása az elmúlt években érzékelhetően terjedt, és mára a nagyvárosi lakáshelyzet egyik meghatározó tényezőjévé vált.

Mindhárom albérlet hirdetésnél kikötik, hogy a dohányozni nem lehet, és kisállatot sem lehet tartani. A leendő bérlőtől egy havi bérleti díjat és két havi kauciót kérnek előre. 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2024 januárjában a megfigyelt ingatlan hirdetések túlnyomó többsége, kilencven százaléka, többlakásos épületben lévő lakásokra vonatkozott, a fennmaradó mintegy tíz százalékban családi házat hirdettek meg. 

Emelkedtek a bérleti díjak

A megyei jogú városokban, valamint a városokban például az év első hónapjában ezer-ezer darab hirdetést vettek figyelembe a számításokhoz. 

A KSH azt is ismertette, hogy 2024 januárjában az előző havi csökkenést követően újra emelkedtek a lakbérek: országosan másfél százalékkal lettek magasabbak.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!