Rengeteg kárt okoznak

2024.03.01. 15:43

Szükséges lehet irtani a pockokat

Rengeteg a mezei pocok Tolna vármegyében, ezért az Agrárminisztérium (AM) szerint – a mezőgazdasági károk mérséklése érdekében – a gazdálkodóknak el kell kezdeniük a védekezést.

Bencze Péter

Rengeteg kárt okoznak a mezőgazdaságnak a pockok (Fotó: Shutterstock)

Az elmúlt évek enyhe telei miatt a mezei pockok rendkívüli módon elszaporodtak és a rágcsálók által okozott károk a korábbiaknál jelentősebb problémát jelentenek a gazdálkodóknak. Többek között Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna vármegyékben okoznak nagy területen erős fertőzést a pockok – olvasható az MTI-n. Amint írják, a szaktárca szerint kiemelten fontos, hogy a gazdálkodók késlekedés nélkül felmérjék a kártevők népességét a táblákon és azok környezetében. Az időben megtett védekezéssel csökkenthetők a károk, amelyhez többféle készítmény és felhasználási forma is az érintettek rendelkezésére áll.

A túlszaporodás szakaszában a természetes populációszabályozás már nem elégséges a rágcsálók ellen, a késve megtett védekezés pedig hatástalan a gyarapodó egyedszámmal szemben, így a kártétel sem lesz kellően mérsékelhető. A kémiai beavatkozás 3-5 darab lakott járat/100 négyzetméter fertőzés esetén indokolt. Ahol rágcsálóirtó csalétekkel védekeznek a mezei pocok ellen, ott a ragadozó madarak számára kihelyezett T-alakú ülőfákat a kezelés előtt el kell távolítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!