Színes érmek

2024.04.26. 07:00

Micimackó után jön I. Béla és II. Géza

Szabó Tamás szegedi műhelyében készül az első színes érem Magyarországon. Pontosabban az első kettő. És mindkettő Tolna vármegyei megrendelésre. Pakson kerülnek majd forgalomba, május 1-jén. A két apropó: az atomvárosban rendezik az éremgyűjtők idei vándorgyűlését, és ott ünneplik a helyi (megyei) csoport alapításának negyvenedik évfordulóját. Az ismert ötvös-cégvezető, az eseményt beharangozó szekszárdi sajtótájékoztatón adott interjút.

Wessely Gábor

Az érmek hagyományos és színes változatban is elkészülnek (A szerző fotója)

– Ugye már az édesapja is éremkészítéssel foglalkozott?
– Már a nagyapám is – mondja Szabó Tamás. – Ő 1930-ban kezdett érmeket csinálni, mint ötvös. Az első jelentős munkája a szegedi dóm avatására készült püspöki pásztorbot volt. Utána a barátjával, Tápai Antallal dolgozott együtt, különböző emlékérmeken. Apám a ferences gimnáziumban végzett 1957-ben, ezért nem lehetett szobrász. Folytatta az ötvös hagyományokat, 1983-ban indította újra az éremkészítést. Azóta több mint négyezer érem készült a műhelyben, amit ma már én vezetek. (Apám hat éve halt meg.)

– Vannak gyerekei? Lesz, aki folytatja?
– Úgy néz ki, hogy lesz. Két fiam van, az egyik szobrász, a másik filmes.

– Az éremgyűjtő egyesületnek rendszeres „beszállítója”?
– Régi a kapcsolatunk. Minden évben vándorgyűlést tartanak, és az arra készülő emlékérmeket évtizedek óta mi készítjük. Az érem egy speciális művészeti alkotás, olyan, amit haza lehet vinni. Törekszünk a minőségre, körülbelül 100-150 szobrásszal dolgoztunk együtt az évek során. Igazi kihívás az, hogy kicsiben alkossunk nagyot.

A műhelyéből kikerülő legújabb emlékérmek a szegedi ötvös tenyerén (a szerző fotója)

– Ki tudna emelni néhány emlékezetesebb munkát?
– A műhelyünkben készül a Kazinczy-díj, a minisztériumi díjak, és a pápalátogatás érmei is a legszebbek közé sorolhatók. Ez a mostani, saját tervezésű érempár is kuriózum, mert Magyarországon ezek az első színes érmek. Az egyiket a vándorgyűlésre adják ki, ami május 1-jén Pakson lesz, s a másikkal is ugyanott és ugyanakkor találkozhatnak az érdeklődők, abból az alkalomból, hogy az éremgyűjtők Tolna megyei csoportját negyven éve alapították. Az érmek hátlapján Tolna vármegye címere kerül, az előoldalra pedig I. Béla, illetve II. Géza képe. Lesz hagyományos veretű bronz és ezüst, illetve színes változat.

– Bármilyen színű lehet mostantól egy érem, akár piros, kék, zöld?
– Bármilyen színt elő tudunk állítani egy speciális technológiával. Akár egy fénykép is megjelenhet érmen. Két évvel az angol pénzverde után mi is képesek vagyunk erre. Ők Micimackót adták ki színesben, mi a tolnai érmekkel indultunk.

Két emlékérem, színesben is

Két emlékérem készül, most első ízben a hazai érmészet történetében, nemcsak ezüst és bronz, hanem színes változatban is. Az egyiket abból az alkalomból adják ki, hogy negyvenéves a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének Tolna vármegyei csoportja. A másik pedig az éremgyűjtők idei vándorgyűlésére jelenik meg. A vándorgyűlésnek Paks ad otthont május 1-jén, és a negyvenéves jubileumi megemlékezést is ott (az ESZI sportcsarnokában) és akkor tartják. Az első vándorgyűlést Debrecenben rendezték 1970-ben, a paksi az 54. lesz. A vándorgyűlési emlékérmek évtizedek óta egy szegedi verdéből kerülnek ki. Jelenleg Szabó Tamás viszi a vállalkozást, de apja és nagyapja is ötvös volt. Náluk készültek többek között a pápalátogatásra kiadott emlékérmek is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!