Jubiláló éremgyűjtők

2024.04.13. 16:06

Az első színes, magyar érmek Tolnában jelennek meg

Hivatalosan az éremgyűjtők május 1-jei paksi rendezvényén találkozhatnak az első színes érmékkel az érdeklődök, de mintapéldányokat hozott belőlük alkotójuk, Szabó Tamás szegedi ötvös a szekszárdi sajtótájékoztatóra is.

Wessely Gábor

Lenkei István (balról), Csóka Ferenc és Szabó Tamás a sajtótájékoztatón (A szerző fotója)

Az eseményre pénteken (április 12-én) került sor, a Wosinsky Mór Múzeum könyvtárhelyiségében. Részt vett rajta többek között a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének elnöke Csóka Ferenc, és a helyi csoport társelnöke Lenkei István. A vendégeket Ódor János múzeumigazgató köszöntötte, akinek a sajtótájékoztató végén numizmatikai szakkönyveket és két érmet adtak át, a közgyűjteményt gyarapítandó.

Mert két érem jelenik meg. Mindkettőnek lesz hagyományos veretű és színes változata. Egyiket abból az alkalomból bocsátják ki, hogy az idén negyvenéves az éremgyűjtők Tolna vármegyei csoportja, a másik pedig a vándorgyűlésre, mely az éremesek legnagyobb seregszemléje, s ezúttal Pakson tartják, az ESZI sportcsarnokában. Az érmek hátlapjára Tolna vármegye címere kerül, az előoldalra pedig I. Béla, illetve II. Géza képe.

Érmek hagyományos és színes kivitelben (A szerző fotója)

A sajtótájékoztatón az országos elnök, Csóka Ferenc azt hangsúlyozta, hogy mindent gyűjteni nem lehet. Térben és időben hatalmas, szerteágazó ez a gyűjtési terület, ezért célszerű elhatározni, hogy ki, mire összpontosít: fizetőeszközökre, emlékveretekre, magyarokra, külföldiekre, régiekre vagy jelenkoriakra. Célszerű belépni az egyesületbe azoknak, akik ilyesmi iránt érdeklődnek, mert ott biztos, hogy értékhez jutnak. Egyébként a piacon sok a bóvli, az aranyozott, ezüstözött fémpogácsa, amelyek miatt – szakértőként – már a Kék Fényben is szerepelt az elnök.

Az éremgyűjtők legrangosabb éves seregszemléje a vándorgyűlés. Az elsőt Debrecenben tartották, 1970-ben. A mostani paksi az 54. lesz. Ennek előkészítésében nagy szerepet vállalt Lenkei István a vármegyei csoport társelnöke. (Az elnök Király József, a titkár Kolozsi Ákos, a pénztáros Szőts Tihamér.) Negyven évvel ezelőtt, 1984-ben történt az alapítás úgy, hogy a pécsiektől különváltak. Még él az alapító elnök, a 85 éves Vadász Tibor. Nagyon hiányzik viszont a korábbi titkár, a pár éve elhunyt Berta József, aki egyebek között a vármegyei múzeum érmészeti anyagának gondozásával is foglalkozott. A paksi találkozót hagyományteremtő szándékkal rendezik meg. A következő években is szeretnének érmes programokat szervezni az atomvárosban, minden május 1-jén.

Csóka Ferenc (jobbról) numizmatikai szakkönyveket adott át Ódor Jánosnak (A szerző fotója)

A vándorgyűlésekre vert érmek mindegyike ugyanabból a szegedi ötvösműhelyből került ki. (Szabó Tamás édesapjától vette át a vállalkozást.) Számtalan szobrásszal együttműködve dolgoztak. Hosszú út vezetett a hagyományos eljárástól a lézeres technikáig. A készítő véleménye szerint a színes érmeké a jövő. A legelső Angliában jelent meg, Micimackóról, a második Szegeden, tolnai megrendelésre. A színes Micimackóból tízszer annyi fogyott, mint a klasszikus veretűből. A számok magukért beszélnek, és ami megfizethetetlen: az esztétikai élmény, a gyönyörködtető korlenyomat. Ahogy fogalmazott: „A történelem fémbe zárt hírmondói az érmek.”

 


 

 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában