Lehet jó termés

2024.04.27. 20:00

Támad a lisztharmat, permetezni kell a szőlőt

Korán fakadt a szőlő idén, és már most készülni kell a lisztharmat elleni védekezésre. Az első permetezéseket ideje elvégezni, javasolta a növényvédelmi szakember.

Mauthner Ilona

Idén korábban kell elkezdeni a szőlő permetezését, ami több kiadással is jár, hiszen innentől tíz naponta ismételni kell a védekezést

Fotó: Makovics Kornél

Az idei tavaszon nagyon korán fakadt a szőlő. A fakadást követően pedig nyáriasan meleg, száraz idő uralkodott, a hajtásnövekedés gyors volt – mondta dr. Gabi Géza szekszárdi növényvédelmi szakember, aki idén is hétről hétre tanácsaival segíti a gazdálkodókat.

Az időjárás kedvez a lisztharmatnak

Jelenleg hatvan centis hajtások is vannak a szőlőben, a gyors növekedést a pár napja érkezett lehűlés és az azzal érkező csapadék lassította le. Sokan az első permetezést már elvégezték, vagy éppen a következő napokra tervezik.

A lisztharmat zászlós hajtásait és a tőkéhez közeli leveleken a szekunder tüneteket is megtaláltuk a borvidék ültetvényeiben. Korai lisztharmat fellépésre kell számítani az idén. Egy hónapja nem esett számottevő csapadék, egyszeri alkalommal volt 5 milliméter eső, majd a héten 7-9 milliméter körüli mennyiség. A száraz, meleg idő nagyon kedvez a lisztharmatnak. A reggelek párásak, a növények vizesek. Ebben a helyzetben igen korán meglepetést okozhat a lisztharmat, ezért javasolt a védekezések megkezdése a betegség ellen.

Atkák ellen hatásos a kén

A fürtkezdemények száma megfelelő, ez alapján kedvező mennyiségű fürt várható. A lisztharmat elleni védekezés mellett fontos teendő a mostani időszakban az atkák elleni védelem. A hajtásokon sok helyen megjelentek a levélatkák és a gubacsatkák is. A gubacsatkák elleni hatékony védekezésnek ez az utolsó időpontja. Amikor már kialakul a gubacsnál a nemez a fonáki oldalon, akkor már csak szerény hatékonysággal védekezhetünk a kártevő ellen.

A nagy adagú kénnel végzett permetezés ebben a mostani időszakban nagyon hatásos ellenük. Megismételve, kétszer egymás után a kénes lemosásszerű permetezést, egyedszámuk annyira lecsökken általában, hogy ezek után közepesen fertőzött ültetvények esetében nincs szükség speciális atkaölő szeres kezelésre a továbbiakban, nyár elejéig. Erős fertőzés esetén azonban ne sajnáljuk – az egyébként nem olcsó – speciális atkaölő szereket kijuttatni. Az erősen fertőzött szőlő hajtásnövekedése lelassul és a szívogatott hajtások a későbbiekben nem tudják a fejlődő fürtöket ellátni tápanyaggal. 

A tarka szőlőmoly sem tétlenkedik

A tarka szőlőmoly gyengén, de folyamatos rajzik. Az első lárvák megjelenése nagyon korán, május 10-körül várható. Ezt követően  egy héttel időzítsük a kontakt rovarölő-szeres kezelést a tömeges lárvakelés idejére. Amennyiben nem akarjuk, hogy a lárvák kelése megkezdődjön, megelőzhetjük azt kitinszintézis-gátló készítmény használatával, amelyet a rajzáscsúcsban kell majd kijuttatni, javasolta dr. Gabi Géza.

A meteorológiai állomások adatai az elmúlt egy hétben:

Szekszárd Iván-völgyben a heti átlaghőmérséklet 13 fok volt és 7 milliméternyi eső hullott, Kajmádon 13,1 fok volt az átlaghőmérséklet és 9 milliméternyi eső esett, Bátaszéken 13,4 volt az átlaghőmérséklet 9 milliméternyi eső esett, Pakson és Bonyhádon az átlaghőmérséklet hasonló volt, de több csapadék - 12 - 15 milliméternyi - esett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!