Növényvédelem

2023.05.09. 07:00

Méregdrága vegyszerrel kénytelenek permetezni a gazdák

Eljött a szőlőpermetezések ideje, a legtöbb gazdálkodó e hétre tervezi a vármegye két borvidékén az első védekezést. Jelenleg se a lisztharmatfertőzésnek, se a peronoszpóra járványnak nem látszik nyoma, de jobb félni, mint megijedni, mondják a szőlőtermelők.

Mauthner Ilona

Tavaly viszonylag könnyebb évet zártak a termelők növényvédelmi szempontból. Sem a lisztharmat, sem a peronoszpóra nem adta fel a leckét a gazdálkodóknak. Egy ilyen év után mit is tehetne mást egy szőlősgazda, mint hogy bízik abban, idén is hasonlóak lesznek a feltételek. 

Május 10-e körül egy átlagos évben meg kell kezdeni a szőlőültetvények permetezését nagyüzemben és kiskertekben is. Fotó: Mártonfai Dénes

– Lisztharmatra utaló fertőzéssel nem nagyon találkoztunk – mondta dr. Füzi István szekszárdi agrárszakmérnök –, de vannak fogékony fajták, ilyenek például a kékfrankos, az oportó, a kadarka, vagy a fehérek közül a rizlingszilváni és a chardonnay. Vannak termelők, akik már a múlt héten elkezdték a védekezést a szőlőjükben. Kéntartalmú készítményekkel érdemes most permetezni, két százalékos töménységben, ami azt jelenti, hogy 100 liter vízbe, 2 kiló ként kell tenni. Efölé nem érdemes menni, tette hozzá a szakember. A második permetezésbe már tehetünk felszívódó készítményeket. A lisztharmat szereti a 23 foknál melegebb hőmérsékletet, így egyelőre nem lesz belőle járvány.

Németh Ferenc szekszárdi borász a jövő héten kezdi el a permetezést. Olyan készítményeket választott, melyek az áttelelő lisztharmat és peronoszpóra ellen is hatásosak. Az ültetvényt átnézve bizakodó. Fagyást nem tapasztalt, a hajtások szépek, az ikerrügyektől már most megszabadulnak, virágzás után pedig ismét fürtkorrekciót végeznek a szőlőben. Azért halogatják a termelők az első permetezés kezdetét, mert onnantól 12 naponta ismételni kell a védekezést. A vegyszerek nagyon megdrágultak, így nem mindegy, hogy a szüretig hány beavatkozást kell végezni, tette hozzá.

– Jelenleg a tarka szőlőmoly intenzív rajzása okozhat gondot – mondta dr. Vörös Géza szekszárdi agrárszakmérnök. – Az első nemzedék lárvái kikeltek, de a gazdáknak csak olyan készítményekkel szabad permetezniük, melyek a méhekre nem veszélyesek. Erre nagyon kell figyelni.

Módos Ernő szekszárdi borász elmondta, ők már túl vannak az első permetezésen, tavaly lisztharmatfertőzéssel volt gondjuk, így idén igyekeztek minél előbb megvédeni a szőlőt. Nagyon sokat drágultak a vegyszerek, a gázolaj, ami a traktorral végzett munkákhoz kell, a napszám. A szőlőtermelők rákényszerülnek, hogy minél több munkát gépesítsenek, mert a kézierő megfizethetetlen lett.

Vesztergombi Csaba szekszárdi borász a héten kezdi el a szőlőben a védekezést. Náluk a hidegebb fekvésű dűlőkben 6-10 centisek a hajtások, a melegebb helyeken pedig már 40 centisek. Szerencsére még szép egészségesek a levelek, de a védekezést el kell kezdeni, tette hozzá.

A szakemberek abban egyetértenek, hogy jelenleg kedvezőek a terméskilátások, nagyszámú a fürtkezdemény a vesszőkön. Szintén májusban van az ideje a talaj gyomirtásának is. Ha az időpontot jól választjuk meg, egyetlen védekezés elegendő az egész vegetációs időszakra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!