Ingatlanok

2024.06.10. 17:30

Termőföldárverés: folytatódik Tolna vármegyében is

Folytatódik a termőföldárverés, újabb 10 hektárt meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdákhoz. Az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdálkodók, valamint a helyi termelők földhöz jutását támogatja. Az érintett területekre a korábbi eljárásokhoz hasonlóan bárki tehet vételi ajánlatot. Tolnában július 3-án, és július 9-én lehet majd licitálni.

Mauthner Ilona

Kétszázötvenöt millió a legmagasabb kikiáltási ár, egy paksi területre írták ki

Forrás: Shutterstock

A termőföldárverések idei évi ütemében csaknem 20 ezer hektár földrészletet kínálnak megvételre. A szántó, a rét és a legelő művelési ágú területek mellett a vegyes művelési ágú földrészletekre is lehet licitálni.

A termőföldárverés előtt regisztrálni kell

Az árverések lebonyolítására július 1. és július 12. napja között kerül sor az országban, ezen belül Tolnában július 3-án és 9-én lehet majd licitálni, a Tormay Béla út 18-ban. Ugyanakkor tudni kell azt is, hogy a licitáláson csak az vehet részt, aki előzőleg regisztrált. Szekszárdon a Széchenyi u 54-58-ban (földhivatal épülete, 1. emelet) lehet ezt megtenni július 2-án illetve július 8-án 8 és 12 óra között.

Az árverésre kijelölt ingatlanok adatait, valamint a regisztráció, illetve az árverés időpontját és helyszínét tartalmazó árverési hirdetményt a Kormányhivatalok vármegyei és járási hivatali helyiségeiben, valamint az árverések helyszínein is kifüggesztik. Az árveréseket a kormányhivatalok bonyolítják le az NFK (Nemzeti Földügyi Központ) képviselői és közjegyzők jelenlétében.Az eladásra kerülő földek listái és az értékesítési hirdetmények az NFK honlapján már elérhetők.

Expert,Farmer,Hand,Sowing,Seeds,Of,Vegetable,On,Prepared,Soil.
Egyre nagyobb értéke van a termőföldnek Tolna vármegyében is
Fotó: Illusztráció / Forrás:  Shutterstock

Változott az árverési eljárás egyes szabálya

Az árverési eljárás gyors és hatékony lebonyolítása, átláthatósága érdekében a Nemzeti Földalapba tartozó földrészletek hasznosításának részletes szabályairól szóló rendelet módosításával megváltoztak az árverési eljárás egyes részletszabályai, melyek az árveréseken részt venni, illetőleg elővásárlási jogot gyakorolni kívánó gazdák részéről kiemelt figyelmet igényelnek.

Elővásárlási jog gyakorlását az árverésen kell jelezni

Különösen fontos változás, hogy az elővásárlási jog gyakorlására kizárólag az árverésen van lehetőség a módosult rendelkezések alapján, ezért az elővásárlóként jogot gyakorolni kívánó személyeknek is regisztrálniuk kell az árverésre. Aki árverezőként is regisztrál és elővásárlási jogát is gyakorolni kívánja, árverezőként és elővásárlóként is szükséges regisztrálnia. Az elővásárlási jog gyakorlásának feltétele az árverésen személyesen, vagy meghatalmazott jogi képviselő útján történő részvétel. Licitálni nem kívánó elővásárlásra jogosultként az árverési részvétel során a jogi képviselet nem kötelező, azonban kifejezetten javasolt a jogi megfelelőség biztosítása érdekében.

A regisztráció során – amire a hirdetményben kijelölt napon kerül sor – a földszerzéshez és az elővásárlási jog gyakorlásának igazolásához szükséges okiratokat a regisztrálóknak (akár árverező, akár elővásárlási joggyakorló, vagy mindkettő) hiánytalanul, a hirdetményben meghatározott módon, megfelelően hitelesítve kell benyújtani a kormányhivatal részére. Az okiratok hiánytalan benyújtása az árverésen részt vevő felelőssége. Az árverésen kizárólag érvényes regisztrációval rendelkező személy vehet részt.

Árverési biztosítékot is kell fizetni

Az árverezőként regisztrált személyek ajánlatukat licit útján tehetik meg az árverés során, a kizárólag elővásárlóként regisztrált személyek az árverés lezárását követően tehetik meg elővásárlási jognyilatkozatukat. Az elővásárlóként is regisztrált árverező is ekkor érvényesítheti elővásárlási jogát.

Az árverési biztosíték a földrészlet kikiáltási árának 10 százaléka, amit az árverésen való licitálás feltételeként az árverezőnek – helyrajzi számonként – az árverési hirdetményben meghatározottak szerint kell megfizetni legkésőbb a regisztráció napját megelőző harmadik munkanap nulla óráig.

Kétszázötvenöt millió a legmagasabb kikiáltási ár

Tolna vármegyében a következő települések körzetében lehet földet vásárolni július 3-án: Dunaföldvár (legelő), Kisvejke (legelő), Szakcs (legelő és szőlő), Decs (több helyrajzi számon szőlő), és Paks (szántó). A legmagasabb kikiáltási árat a paksi 35 hektárnyi szántóért kérik, 217 millió forintot, illetve a decsi szőlőültetvényekért, itt a kikiáltási ára 108 millió forint.

Július 9-én licitálni lehet Madocsa (51 hektárnyi legelő), Jágónak (legelő és erdő), Kapospula (szántó, erdő), Tamási (szántó) és Paks (szántó, fásított terület) határában. A legmagasabb kikiáltási árat egy paksi területre írták ki: 255 millió forintot, illetve Jágónaki erdőre 156 millió forintot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!