táboroztatás

2017.08.12. 17:07

Árva gyerekek táboroztak Tamásiban

Címkék#Tamási

A szegény szülőktől származó vagy széthullott családokból kiemelt lurkók étkeztetését vállalkozások, magánszemélyek segítségével oldották meg a karitatív szervezők.

Balázs László

Mosoly, taps, szórakoztató volt a bábszínház előadása

Tóth Attila, a Tamási Fehérszarvas SE dzsúdóklub elnökének meghívására egy hetet töltött a Koppány-parti városban húsz nehéz sorsú székely gyermek és három felnőtt kísérőjük. A Böjte Csaba atya alapítványa által működtetett székelyhídi Gyermek Jézus Otthon lakóit változatos programok várták.

Első napjukon Páriban, a Benedek-tanyán a Katalinka bábszínház – Cs. Mayer Katalin és Adorján Katalin – előadása nevettette meg a gyerekeket.

Mosoly, taps, szórakoztató volt a bábszínház előadása

A csoport minden nap járt a Thermal Spa Tamásiban, eljutottak az Ozorai Pipo várába, ahol interaktív szerepjátékban vettek részt, Lengyel-Annafürdőn a turisztikai és természetismereti központot látogatták meg.

A ritkán tapasztalható, széles körű összefogásnak köszönhetően a nem árva, hanem szegény szülőktől származó vagy széthullott családokból kiemelt lurkók étkeztetését vállalkozások, magánszemélyek segítségével oldották meg a karitatív szervezők. A csoport nem utazott haza üres kézzel, hiszen a felajánlásoknak és gyűjtésnek köszönhetően tartós élelmiszert és játékokat vittek a három éve működő otthonba.

Kovács Ágnes, az otthon vezetője a hozzájuk kerülő gyerekek körülményeiről elmondta, hogy amikor eljön a vakáció, senki nem siet haza. „Van, akit szó szerint analfabétán hoztunk ide. Öt-hatodikosok, de a saját nevüket nem tudják leírni. Az újrakezdés pedig nehéz, de szép szóval, dicsérettel 2 év alatt behozzák a lemaradást: megtanulják az ábécét és nekifognak írni, olvasni” – ismertette. Szerinte az óvodai éveket is beleszámolva néha 8–9 évi lemaradást kell bepótolniuk az otthonban.

Grófi kúria

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett gyerekotthonnak helyet adó kastélyt 50 évre vette bérbe az alapítvány a székelyhídi önkormányzattól. Az egykor a Stubenberg grófi család birtokában levő ingatlanból a II. világháború végén menekült el tulajdonosa. A kastélyban ezután állami iskola működött. Az intézmény 2008-ban elköltözött. A kúriát a Szent Ferenc Alapítvány vette át a várostól azzal, hogy a leromlott állagú épületet felújítják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!