Gyermekotthon

2017.08.26. 20:00

Erdélyi csibészek jártak Hőgyészen

Gyermekotthonban élő erdélyi magyar fiatalokat láttak vendégül a héten Hőgyészen.

Hanol Erzsébet, Fotós: Mártonfai Dénes

Az erdélyi Csíkszépvízről fogadtak a héten vendégeket a hőgyészi gyermekotthonban. Oszbach Mária, az intézmény vezetője elmondta, hogy az ottani otthonból tizenegy gyermek töltötte náluk az időt a héten. Jártak Szekszárdon, Mohácson, Pécsen, Keszthelyen, és balatoni hajókiránduláson is részt vettek.

Oszbach Mária szerint csak úgy működhet a határon túl élő magyarokkal való kapcsolat, ha ezer szállal kötődünk. Az erdélyi Csibész Alapítvánnyal, amely a csíkszépvízi gyermekotthont működteti, egy 2014-es konferencia során alakult ki ismeretség. Már akkor felvetődött a csereprogram ötlete, amelyet Balázsné Győrfi Emma, a Tolna Megyei Gyermekvédelmi Központ jelenlegi vezetője is támogatott. Oszbach Mária hozzátette: sokan a kezdeményezés mellé álltak. Kedvezményt kaptak azokon a helyszíneken, amelyeket felkerestek, így a szekszárdi élményfürdőben is, míg a paksi atomerőmű buszt biztosított az utazáshoz.

Pénteken Posta Zoltán, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Tolna Megyei Kirendeltségének igazgatója kereste fel a gyerekeket, s mint mondta, reméli, később akár hosszabb időre is vendégül láthatják őket. Dr. Horváth Kálmán Tolna megyei kormánymegbízott szintén a tegnapi látogatók között volt. Úgy véli, hogy a magyarországi magyaroknak nemcsak a határainkon innen élő hátrányos helyzetű gyerekek, családok segítése a kötelességük, hanem a szórványban élőké is.

Gergely István, a Csibész Alapítvány elnöke pedig arra emlékeztetett, hogy harminc éve került kapcsolatba gyermekotthonban élő fiatalokkal, és huszonöt éve jött létre az alapítvány, amely mostanra mintegy negyven ingatlanban fogad rászoruló gyerekeket. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár levélben üdvözölte a kezdeményezést, mint írta, nagyszerűnek tartja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!